Kortárs helyzet – Milyen ma képzőművésznek lenni?

2020. október. 09.

„Vajon a társadalom többi tagjának van-e fogalma arról, hogy milyen művésznek „születni”? Értékeli-e a tehetséget, ami tanulással fejleszthető ugyan, de nélküle művésszé válni nem lehet? Érzékeli-e a művész azon képességét, hogy az adott kor helyzetét, legfontosabb problémáit és kérdéseit az alkotásai tükrözni tudják?”

Megjelent a Kortárs helyzet – Milyen ma képzőművésznek lenni? című tanulmány, Bérczi Linda és dr. Olajos Anna szerkesztésével. A kutatás arra vállalkozik, hogy feltárja a művészek jelenkori helyzetét az ő véleményük alapján – azaz, hogy választ kapjunk a kérdésre: milyen ma Magyarországon képzőművésznek lenni? Egy aktuális, átfogó képet kapva lehetőség legyen a helyzetükből adódó nehézségeket megérteni az ő szemszögükből. Ez az első lépés afelé, hogy a jövőben a szükséges korrekciók megtételével mind a művészek, mind a közeg többi szereplője részéről egy egészségesebb művésztársadalom és ezzel egy egészségesebb társadalom jöhessen létre.


A kutatás célja, hogy a képzőművészettel kapcsolatos kérdésekre, hipotézisekre választ kapjunk, különböző szakirodalmi áttekintéssel egybevetve. A kiadvány betekintést ad az olvasó számára, hogyan lehet elemezni az online kérdőívet kitöltők válaszait, bemutatja a hazai művészeti színtér pozitív és negatív aspektusait és egy külön szakaszban vizsgálja azokat az esettanulmányokat, ahol a művészek kizárólag művészeti alkotótevékenységükből tartják fent magukat.
A kutatás részletesen tárja fel a kortárs magyar képzőművészeti közeg helyzetét és problémáit. A hipotézisek között egyaránt találni evidensnek tűnő, ám még be nem bizonyított feltételezéseket, valamint újonnan megfogalmazott kérdéseket. A négy fő területcsoport a művészeti karrier, a magyarországi művészeti oktatás, a brandépítés és a hazai képzőművészeti világ működése.
A magyar képzőművészek itthoni érvényesülését pozitívan befolyásolja a külföldi karrierépítés – többek között ezt is bizonyította a Kortárs helyzet kutatása. A kérdőívben feltett kérdések által bebizonyosodott, hogy az alkotótevékenységből származó jövedelem és az anyagi biztonság érzete pozitívan korrelál a hazai galériás képviselettel, azonban azok, akik külföldön is kiállítanak, gyakrabban tudnak kizárólag művészeti alkotásaikból megélni. Tehát a külföldön is karriert építő művészek nem csak nagyobb anyagi biztonsággal rendelkeznek, de képesek csupán alkotótevékenységeiknek élni.
A magyar művészeti oktatás komplex területét két szempontból érintette a vizsgálat: a szakmai tudás, és ahhoz szorosan kapcsolódó művészeti pályára való felkészítés megléte volt kérdéses. Előbbi, bár nehezen vizsgálható terület, azonban megfelelőnek bizonyult, míg a hazai művészeti életben való eligazodáshoz nem kapnak elegendő felkészítést a képzőművészek, így karrierjük építésének elkezdésében már hátrányból indulnak, hiába a tudás és tehetség.
A Kortárs helyzet – milyen ma képzőművésznek lenni? című tanulmány során publikált eredmények a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet és az Együtt a Művészetért Egyesület kooperációja révén létrejött, közös kutatási eredmény.

A teljes tanulmány itt érhető el: https://www.egyuttamuveszetert.hu/wp-content/uploads/2020/09/kortars-helyzet-2020-09-30.pdf

, , ,

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle