Az intézetről

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) közgyűlése 2013-ban döntött a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének önállóan működő költségvetési szervként történő megalapításáról, így 2015 elejével megkezdte működését az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMKI). Az akadémia célja, hogy művészetelméleti-módszertani intézetet működtessen a művészet elsődlegesen társadalmi relevanciájának, valamint a művészet elméleti összefüggéseinek tudományos igényű folyamatos vizsgálatára.

A kutatóintézet működésében elsősorban kortárs kutatással kíván foglalkozni, a még élő mesterek tanítómesteréig dolgozzák fel a szakanyagot, a cél a társadalom és a művészet összefüggésének és a művészeti ágak egymásra hatásának vizsgálata. A kutatók a saját szakterületük áttekintését végzik, majd ez alapján kutatási koncepciót készítenek el, a háttéranyagok alapján pedig kutatási stratégia készül. Emellett a társadalomtudományi módszerek alkalmazásával kívánja vizsgálni a magyar művészeti élet elméleti és gyakorlati eszköztárát, valamint azoknak a társadalmi folyamatokra gyakorolt hatását kritikai szempontok, illetve a művészeti intézményrendszer vizsgálatán keresztül.

A kutatások elsősorban a művészet és a művészetelmélet belső (az alkotások létrejötte, egyedi mivolta, közönség általi befogadása, ennek hatásmechanizmusa stb.), valamint külső vizsgálatára, azaz a művészetnek a társadalom egyes alrendszereihez fűződő viszonyára koncentrálnak.
 
Az MMKI a művészet elméleti összefüggéseinek tudományos igényű folyamatos vizsgálata mellett kutatási területeiről és eredményeiről számos konferenciát és előadás-sorozatot szervez a művészetek iránt érdeklődő közönségnek. Évente átlagosan félszáz művészetelméleti konferencia, tudományos beszélgetéssorozat, könyvbemutató, műhelybeszélgetés kerül megrendezésre a kutatóintézet jóvoltából.
 
Az MMKI szervezeti egységeként 2017-től működteti Dokumentációs Központ és Szakkönyvtárát. Alapfeladata, hogy teljességre törekvően gyűjtse és rendszerezze az MMA rendes, levelező, néhai és posztumusz tiszteleti tagjainak bármilyen formában fellelhető teljes életművét, illetve az alkotók munkásságáról megjelent szakirodalmat. A könyvtár két szolgáltatási helyen működik: a kutatóintézet székhelyéül szolgáló Hild-villában, valamint a Pesti Vigadó épületében.
 
Az MMA elnökségének határozata alapján az MMKI látja el az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram szakmai lebonyolítását. Az MMA nagyszabású, magyarországi viszonyok között egyedülálló ösztöndíjpályázata 3 éves szabad alkotási időszakot garantál korunk művészének. Mind a jelentkezés feltételeiben, mind abban is páratlan ez az évente új évfolyamot indító rendszer, hogy nem követel meg felsőfokú végzettséget, a tehetség és a tartalmas, minőségi portfóliót kísérő alapos munkatervezet a hangsúlyos a megítélésben. Az ösztöndíjprogram célja programszerű, három évre tervezett alkotó és előadóművészeti, művészetelméleti tevékenységek támogatása, a magas színvonalú fenti tevékenységek anyagi feltételeinek megteremtése kilenc pályázati kategóriában.
 
Az MMKI üzemeltetésében működik továbbá a budapesti Makovecz Központ és Archívum (1125 Budapest, Városkúti út 2.), amely eredetileg családi háznak épült: Makovecz Imre magának és a feleségének építtette. A házban rekonstruálásra került Makovecz Imre dolgozószobája, valamint egy kisebb kiállítótér is helyett kapott. A központban megtalálható a teljes életmű: tervek, rajzok, írások és fényképek.
A kutatóintézet mindemellett kiadóként is működik, évről-évre számos tanulmánykötetet jelentet meg nyomtatott és elektronikus formában. Nevéhez fűződik a Fundamenta profunda és a Documenta artis című könyvsorozat, Műhelytanulmányok című elektronikus sorozat, illetve az MMA Kiadóval közösen megjelent kötetek, mint például a Pars pro toto című sorozat részei.
 
Az MMA elnökének megbízása alapján Csáji László Koppány író, kulturális antropológus és ügyvéd tölti be 2022. június 1-től a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet igazgatói tisztségét. (Bővebben: Kutatóink aloldal.)

MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet:

Csáji László Koppány
igazgató
igazgato@mma-mmki.hu

 

Az Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet SZMSZ szerinti szervezeti egységei:

Igazgatói Titkárság (Főosztály)

Villányiné Sasvári Csilla
főosztályvezető
sasvari.csilla@mma-mmki.hu

 
           Szervezési és Adminisztrációs Osztály
           Pótfi Melinda
           osztályvezető
           potfi.melinda@mma-mmki.hu

 

           Kommunikációs Osztály
           Kecskés Noémi
           osztályvezető
           kecskes.noemi@mma-mmki.hu

 

Kutatásszervezési és Pályázati Főosztály

Wesselényi-Garay Andor
főosztályvezető
wesselenyi-garay.andor@mma-mmki.hu

 

           Kutatásszervezési Osztály
           Kovács Őrs Levente
           osztályvezető
           kovacs.ors@mma-mmki.hu

 

           Pályázatkezelési és Támogatási Osztály
           Szeli Dorina
           osztályvezető
           szeli.dorina@mma-mmki.hu

 

 

Az ügyfélkapcsolati vezető neve, elérhetősége és az ügyfélfogadási rend:

A titkársági telefonszámon előre egyeztetett időpontban, munkanapokon munkaidőben (H-CS: 800 -1630, P: 800 - 1400) történik az ügyfélfogadás.

           Villányiné Sasvári Csilla
           Telefon: +36 30 427 4743
           E-mail: titkarsag@mma-mmki.hu

 

 

A felettes szerv neve és elérhetősége:

Magyar Művészeti Akadémia Titkársága

Kapcsolat:

Telefon: +36 (1) 235-4200
Fax: +36 (1) 266-1598
E-mail: titkarsag@mma.hu
Hivatalos weboldal: https://www.mma.hu
Székhely, irodaház: 1062 Budapest, Andrássy út 101.
Adószám: 15795506-2-42
Levelezési cím: 1368 Budapest, Pf. 242

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle