Áprilisban is folytatódik péntekenként az Essentia Artis ingyenes programsorozat

2024. április. 09.

Május 7-ig lehet megtekinteni a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak kiállítását és programsorozatát a Pesti Vigadóban, az MMA székházában. Az Essentia Artis keretén belül péntekenként ingyenes előadásokkal és izgalmas tárlatvezetésekkel készülnek a művészek.


Az Essentia Artis Őrizni – használni – teremteni című tárlata átfogó képet nyújt 41 kortárs, ötven év alatti magyar alkotó gondolkodásmódjáról, szellemi és érzelmi hátteréről, inspirációinak forrásairól az MMA székházának 6. emeleti kiállítótereiben. A 150 alkotást bemutató kiállítás kurátorai iski Kocsis Tibor és Szentgyörgyi Szandra.

A tárlathoz a kiállítótérben áprilisban az alábbi kísérőprogramok kapcsolódnak:

Április 5-én 17 órától az ókori művészet, irodalom és esztétika iránt érdeklődőket várta Hajdú Attila, aki Kallistratos Ekphraseis (Leírások) című munkáját mutatta be. Ezt követően iski Kocsis Tibor Fókusztávolságok – Analógiák és kontrasztok a kortárs képző- és iparművészetben című tárlatvezetése a kurátor személyes szakmai megközelítésén keresztül tárta fel a fiatal és középgenerációs tárgyalkotók különböző művészeti ágak közötti átjárási pontjait. A programot Hermann Zsófia képzőművész performansza zárta.

Április 12-én 17 órától Horváth Márk bábművész olyan kérdésekre keresi a választ, mint például, hogy minden rítus színház-e, és minden színház rítus-e is egyszerre, vagy hogy ha a rítus és a színház konstruált tér és konstruált valóság egysége, bábszínháznak tekinthető-e a katolikus liturgia. Horváth Márk hároméves ösztöndíjprogramja során a színházi absztrakció középkori megjelenési formáit kutatta a keresztény szakrális cselekményekben. Előadásában végigvezeti az érdeklődőket alaptéziseitől a különféle szakelméletek kifejtéséig; a garamszentbenedeki úrkoporsótól a kortárs bábszínházig. A programot követően Átváltozások – Az elemi design mikroorganizmusaitól az emberléptékű szobrokig címmel Mogán Orsolya tart tárlatvezetést az Essentia Artis kiállításon, ahol együtt szerepelnek iparművészeti, képzőművészeti, népművészeti, fotó- és filmművészeti alkotások. Arra tesz kísérletet, hogy feltárja a kapcsolódási pontokat, a műfajok közötti átjárhatóságot és az anyaghasználatban, technikában rejlő, átváltoztató erejű lehetőségeket.

Április 19-én 17 órától Afrikai hangok Közép-Amerikából címmel a marimba fejlődéstörténetéről tart előadást Mucsi Gergő. Hogyan kerülhetett egy afrikai hangszer Közép-Amerikába? Guatemalában miért tartják nemzeti kincsnek? Mi köze a pókselyemnek és a darázsviasznak a marimba hangjához?  Mi a különbség a xilofon és a marimba között? Az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar adjunktusa előadásában mindezekre és még sok más izgalmas kérdésre is választ ad.

Május 3-án 17 órakor iski Kocsis Tibor finisszázs tárlatvezetésével zár a programsorozat.

A május 7-ig zajló ESSENTIA ARTIS programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Részletes információ: www.essentiaartis.com

 

 

 

Galéria


 

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle