Az MMA MMKI is részt vesz a 11. Savaria Filmszemlén

2024. április. 23.

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg április 24. és 26. között a Savaria Filmszemlét Szombathelyen. A filmvetítések, közönségtalálkozók és díjkiosztó gála mellett a filmszemléhez kapcsolódóan április 25-én szervezi meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Savaria Filmakadémia Egyesület azt a szakmai konferenciát, amelynek fókuszában a médiatudatosság áll, s amelynek társszervezője a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet.


A tudatos és értékteremtő médiafogyasztás iránti igény gyakorlatilag az első médiatermékek létrejöttének pillanatában felmerült, és a média vilá­gának bővülése, eszközeinek, üzleti modelljeinek és nem utolsósorban mennyiségének növekedése természetszerűleg a médiatudatosság meg­közelítését és eszköztárát is megváltoztatta. A digitális kultúra elmélyülése, a digitális réteg egyre erőteljesebb összefonódása a fizikai világgal, legújabban pedig a mesterséges intelligencia alapú szolgáltatások ugrásszerű emelkedése újabb fordulópontot jelent ebben a fejlődésben. Mit jelent a médiatudatosság egy olyan világban, ahol nemcsak a médiáról, hanem a mindennapi társadalmi, gazdasági cselekvések mediatizált működéséről beszélünk?  Mit jelent egy olyan világban, ahol már gyakorlatilag lehetetlen a gépi és emberi tartalmakat megkülönböztetni egymástól? Mit jelent egy olyan világban, ahol az eddig tanított logikai, felismerési, védekezési mechanizmusainkon már messze túlnőtt a technológia sebes­sége és fejlettsége? Többek közt ezekre a kérdésekre adnak választ a szakemberek. Az eseményen Pusztai Virág, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Mozgóképkultúra Tanszék főiskolai docense, az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram ösztöndíjasa A mozgóképhez való viszonyunk változásai a közösségi média hatóterében címmel tart előadást.

 

A médiatudatosság fordulópontja című konferencia társszervezője a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központ, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet és a Nemzeti Filmiroda.

 

PROGRAM

 

10.00–10.10

Ünnepélyes köszöntők:

Lovass Tibor (Savaria Filmakadémia Egyesület – elnök)

Dr. Kollarik Tamás (Savaria Konferencia – elnök)

 

10.10–10.30

Dr. Rab Árpád Szörény (Nemzeti Közszolgálati Egyetem – egyetemi oktató, NMHH – elnöki tanácsadó)

MI az, ami változik a médiatudatosságban, és MI az, ami nem?

 

10.30–10.50

Dr. Bognár Balázs (Vas Vármegyei Katasztrófavédelem – tű. dandártábornok, Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács – elnök, Nemzeti Közszolgálati Egyetem – egyetemi adjunktus)

Infrastruktúra-védelem és információbiztonság – napjaink információbiztonsági kihívásai

 

10.50–11.10

Gorka-Focht Máté (MOME – doktorandusz, óraadó oktató)

A filmkommunikáció oktatási perspektívái – Hogyan tűnhet ki a tömegből egy film a mai digitális zajban?

 

11.10–11.30

Dr. Taba Miklós (Nemzeti Filmiroda – főosztályvezető)

Nézünk, mint a moziban

 

KÁVÉSZÜNET

 

11.50–12.10

Dr. Pusztai Virág (Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Mozgóképkultúra Tanszék – főiskolai docens, MMA MMKI-ösztöndíjas)

A mozgóképhez való viszonyunk változásai a közösségi média hatóterében

 

12.10–12.30

Dr. Novák Adrienn (NMHH Gyermekvédelmi Főosztály – szakmai koordinátor)

Ki nevel a végén? – A médiaértés-oktatás fordulópontjai

 

12.30–12.50

Dr. Mayer Endre (NMHH Gyermekvédelmi Főosztály – főosztályvezető-helyettes)

Hogyan segíthet a médiahatóság az alfa generáció digitális nevelésében?

 

12.50–13.10

Dr. Nyakas Levente (NMHH Médiatudományi Intézet – intézetvezető)

Médiatudatosság és médiaszabályozás: az állami szabályozás szerepe a médiatudatosság elősegítésében

 

13.10–13.15

Dr. Kollarik Tamás (MOME – egyetemi docens, NMHH – elnöki főtanácsadó)

Zárszó

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle