Hogyan énekeljük a magyar népdalt? – Egy életút a népzene szeretetének iránymutatásával

2023. június. 16.

Bemutatták Fehér Anikó Népzenei füveskönyv című elektronikus kötetét a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) szervezésében június 13-án a Hild-villában, a kutatóintézet székházában. Az eseményen egyúttal ünnepélyesen elbúcsúztatták a szerzőt nyugdíjba vonulása alkalmából.


A könyvben tudományos igényességgel megírt elemzések mutatják be a népdalok zenei szerkezetében is megnyilvánuló szépséget, kitekintve egyben azok szélesebb kulturális beágyazottságára. „Bemutatja például a Kánai menyegző énekünk történelmi hátterét, a Katekizmus ének kapcsán pedig a falu hagyományos vallási életének gazdagságát. A magyar népzenei stílusok között különös figyelmet szentel az ún. új stílusnak, ennek kutatástörténetét is bemutatva. Bizonyára műsorszerkesztői, riporteri tevékenységének is köszönhető, hogy a hiteles népdaléneklés módjáról maguk az érintett előadók és gyűjtők mondják el véleményüket az egyik dolgozatban. Ugyanakkor lejegyzett beszélgetést olvashatunk a Szőnyi Erzsébetről írt tanulmányban is. Egyes írásokban elsősorban nem a népzenekutató, nem is a szerkesztő-riporter, hanem a Zeneakadémiát végzett zenetanár szemlélete nyilvánul meg. A Kodály Zoltán, Szőnyi Erzsébet és Szomjas-Schiffert György munkásságát bemutató dolgozatok ugyanakkor már nem a népzenéről magáról, hanem annak tudományos vizsgálatáról és zenepedagógiai alkalmazásáról adnak képet” – írja Juhász Zoltán népzenész, népzenekutató, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja a kötethez készült előszavában.

A kötetet bemutatta Fehér Anikó karnagy, népzenekutató, szerkesztő, az MMA MMKI megbízott kutatója; Lovász Irén néprajzkutató, egyetemi docens, Kossuth-díjas érdemes művész; Gubinecz Ákos népi ének előadóművész, népzenetanár; valamint Bólya Anna Mária néprajzkutató, az MMA MMKI tudományos munkatársa.

A jelenlévőket Csáji László Koppány, az MMA MMKI igazgatója köszöntötte, aki bemutatta az esemény résztvevőit. Hangsúlyozta, hogy ez a búcsú valójában nem valaminek a végét jelenti, hiszen továbbra is számít a Fehér Anikóval közös munkára, és bízik benne, hogy a kutatóintézet még sok hasonló ünnepélyes eseménynek, könyvbemutatónak adhat majd otthon a jövőben a szerző közreműködésével.

Bólya Anna Mária elmondása szerint őt személyesen az ragadta meg Fehér Anikó életművében, hogy az elmélet és a gyakorlat szinte ugyanolyan mértékben van jelen, ami hazánkban nagyon ritka a kutatók körében. Emellett fontosnak tartotta kiemelni kommunikatív stílusát, amelynek köszönhetően a szerző több száz interjút készített el a magyar népzenei élet fontos szereplőivel. Hozzátette, nemcsak tudományos írások kaptak helyet a kötetben, de olyan tanulmányok is, amelyek kiválóan hasznosíthatóak többek közt a felsőoktatásban.

Lovász Irén méltatásában a kötetet Márai Sándor Füveskönyvéhez hasonlította, amely ajánlója szerint egyszerű példákkal akar felelni a feltett kérdésekre, mit is kell tenni, ha valakinek „a szíve fáj, vagy elhagyta az Isten”. Fehér Anikó műve erre azt feleli, hogy „daloljon”, emellett pedig külön elismerés jár neki, ha megérti, miért olyan a népdal, amilyen. Mint azt elmondta, elsősorban Fehér Anikó népzene iránti elhivatottságáról, több évtizedes elköteleződéséről, a téma és a szakma iránti szeretetéről szól a könyv.

Gubinecz Ákos is beszámolt a kiadvány olvasása közben őt ért élményeiről. Meglátása szerint Fehér Anikó kötete több, mint egy tudományos szakmai írás: saját élményekkel, interjúkkal egészíti ki leírásait és népdalelemzéseit, és mutatja be a XX. század második felének jeles pedagógusait, kutatóit, akikkel személyes kapcsolatban is állt, mint például Szőnyi Erzsébet vagy Szomjas-Schiffert György.

Fehér Anikó elárulta, az oktatás során mindig is célja volt a hallgatókkal megszerettetni, közelebb vinni hozzájuk a magyar népdalt, testközelből megtapasztalni velük a népdalok jelentőségét (például táncházakon keresztül), ezután pedig már nyugodt szívvel, könnyedén segített nekik belemélyedni az elméleti háttérbe.

A beszélgetést követően Lovász Irén, valamint Gubinecz Ákos népdalelőadását hallgathatta meg a közönség.

Fehér Anikó Népzenei füveskönyv című elektronikus kiadványa elérhető az MMA MMKI honlapján az alábbi linkre kattintva: https://www.mma-mmki.hu/kiadvany/nepzenei-fuveskonyv

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle