Kultúra és innováció az Essentia Artis negyedik tematikus napján

2023. március. 31.

Március 29-én a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet szervezésében megrendezésre került az Essentia Artis ösztöndíjas kiállítás és programsorozat negyedik, egyben idei utolsó, „Kultúra és innováció” című tematikus napja a Pesti Vigadóban.


A Kultúra – etika – innováció című kerekasztal-beszélgetésen kiderült, hogyan függ össze a kultúra és innováció, és hogyan merülnek fel etikai kérdések az új médiumok megjelenésével. Wesselényi-Garay Andor építészteoretikus moderálásával Orosz Márton művészettörténész, valamint Szentpéteri Márton eszmetörténész, designkritikus beszélgetett.

A Trianon és a kommunizmus lenyomata a XX. századi képzőművészetben című programon. Köszöntöm továbbá a Képező csapatából Pénzes Boróka tartott foglalkozást a fiatalabb korosztálynak. A II. világháborút követően, a kommunista hatalomátvétel után a művészek szerepe és lehetőségei megváltoztak, a művészet lényegéből fakadó alkotói szabadság gyakorlatilag megszűnt. E jól feldolgozott téma mellett Trianon művészi megjelenésének, tematizálásának változásaival is foglalkoztak, amely téma csak az utóbbi években kapott nagyobb teret és figyelmet.

A Mozgás és képzelet című improvizációs workshopon Taba Benjámin táncművész, zenész, az MMA művészeti ösztöndíjasa részvételével az érdeklődők közösen mozoghattak élőzenére, majd láthattak egy improvizációból álló táncos bemutatót is. Könnyed, érdekes, vezetett feladatokat végeztek, ahol felszabadultan együtt haladhattak a zene ritmusával, közben megtekinthették, hogy mi alakul ki az intuíciók, interakciók és az együtt mozgás műhelyében. (Táncos: Glávics Bence, táncosnő: Béky Emma, gitár: Birta Márton, zongora: Taba Benjámin.)

„A tudós agyával, a festő szívével” – Kepes György és a médiaművészet születése című programon, Orosz Márton angol nyelvű dokumentumfilmjének vetítésére került sor, először Magyarországon. A film arra a kérdésre keresi a választ, hogy az 1960-as évek második felében a művészeti és technológiai mozgalom kibontakozását hogyan befolyásolta a Bauhaus amerikai recepciója.

A Fény és tudomány a művészetben – A luminokinetikus gondolkodás magyar úttörői című kerekasztal-beszélgetés az optikai kommunikáció egyik leglenyűgözőbb formáját úgy állította történeti kontextusba, hogy és a médium jövőjét illető kérdésekre is választ próbált adni. Wesselényi-Garay Andor építészteoretikus vezetésével Bordos László Zsolt, Sebestyén Tamás, Csáji Attila és Orosz Márton beszélgetett.

A Fúzió napjaink formatervezésében: CAD design – a formatervezés és a gépészet összeolvadása című programon Bán Miklós grafikusművész, CAD-designer, az MMA művészeti ösztöndíja előadását hallgathatták meg az érdeklődők. A Computer Aided Design (számítógép által támogatott tervezés) napjaink tervezőinek lehetőségeit jelentősen bővíti. Utat mutat a gyorsabb, költséghatékonyabb, kisebb ökológiai lábnyommal bíró térnyomtatás és CNC ipari technológiák térhódításához. Bán Miklós munkáin keresztül mutatta be a CAD tervezés lehetőségeit.

Este az Ünnepi koncert az MMA ösztöndíjasainak közreműködésével című program első felében a Bán Miklós által tervezett Viola de Fusione hangszert Bach műveivel Szászvárosi Sándor szólaltatta meg, utána a világjáró Rohmann Ditta és Krulik Eszter hegedűművésszel közösen adták elő Ravel Szonátáját. A program utolsó részében Cantate Domino címmel a Szent Korona Kórus lépett színpadra. Közreműködött: Híves Boglárka – szoprán, P. Szabó Zsuzsánna – cselló, Gedai Ágoston – zongora. Vezényel: Molnár Ottó és Pászti Károly. Konferált: Hugyecz Zolcer Erika.

Az est zárásaként Kecskés D. Balázs Junior Prima-díjas zeneszerző, az MMA művészeti ösztöndíjasa szerzői koncertjére került sor. Kecskés D. Balázs művei a hallgatóság képzeletét egy olyan zenei térbe hívták, ahol megtapasztalhatták különböző világok összeütközését. Komm című oratóriumában filozófiai és szakrális szövegek kerültek egymás mellé, miközben egy kultúra szétesésének a képe is felsejlett. Bagatellek című zongoradarabja pedig Beethovennel, a zongoraverseny pedig Mozarttal folytatott párbeszédet.

Április 2-ig még megtekinthető az ESSENTIA ARTIS összművészeti kiállítás a Pesti Vigadóban!

A kiállításhoz kapcsolódó programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. A programokra jelentkezők a tárlatot az esemény napján ingyenesen tekinthetik meg. Részletes információ:  www.essentiaartis.hu

A programokról a weboldal mellett a Papageno magazin különszámából tájékozódhat a közönség.

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle