Bemutatták a Digitális Perspektívák – A hazai újmédia-művészet kezdetei című kötetet

2021. november. 12.

Digitális Perspektívák – A hazai újmédia-művészet kezdetei címmel október 10-én könyvbemutatót szerveztek az ISBN könyv + galériában.

A szerző, Seres Szilvia 2014-ben kezdte el kutatni a hazai újmédia – művészet kezdeteit és a 2021-ig készített beszélgetésekkel mutatja be az 1990-es évektől egészen napjainkig zajló folyamatokat, és a hazai digitális kultúra megszületését. A kutatás középpontjában az a kérdés áll, hogy hogyan hatott az internet térnyerése a kulturális életre. A kötetben 20 interjú és 1 tanulmány kapott helyet, először a művészeti területen alkotók, később pedig a digitális kultúrához kapcsolódó személyek mutatják be személyes történetüket, tapasztalataikat, illetve, hogy a digitális technológia változása hogyan hatott alkotásaikra, művészetükre.

A könyvbemutatón jelen volt Előd Ágnes szobrászművész, Nagy Ágoston médiadesigner és Hongkongból jelentkezett be Waliczky Tamás animációs és újmédia-művész. A Seres Szilvia úgy fogalmazott, a kötet legfontosabb tanulsága, hogy nem szabad leértékelni a művészeti gondolkodást az innovációban.

A könyv interjúalanyai: Barabási Albert-László (fizikus, hálózatkutató), Baróthy Anna (hybrid designer, a S39 Hybrid Design Manufacture alapítója és műterem vezetője), Előd Ágnes (szobrászművész), Gálik Gyöngyi (innováció design mérnök), Juhász András (videóművész), Kangyal András (interakció tervező), Klingl Béla (animációs rendező, a KGB Stúdió alapító vezetője), Lipóczki Ákos (designer), Marinov Gábor (a Limes Superior vezetője, a Puppetworks Animációs Stúdió Technológiai vezetője), Nagy Ágoston (média designer), Nemes Attila (művészettörténész, kurátor), Papp Gábor (kreatív technológus), Peternák Miklós (művészettörténész, a C3 Kulturális és Kommunikációs Alapítvány vezetője), Pohárnok Iván (maszkmester, a Filmefex vezetője, a Studio 4 egyik alapítója), Somlai-Fischer Ádám (építész, médiaművész, a Prezi társalapítója), Szakál Tamás (média designer), Szegedy-Maszák Zoltán (képzőművész), Szentgyörgyi Tibor (CEO, Vision Communications Ltd), Várnagy Tibor (képzőművész, a Liget Galéria alapító vezetője), Waliczky Tamás (animációs és újmédia-művész).

A kötet az Együtt a Művészetért Egyesület közreműködésével az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet kiadásában jött létre.

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle