Ausztráliában is foglalkoznak Dubrovay László zeneelméleti írásával

2022. február. 16.

A Föld hatodik legnagyobb területű országában doktori értekezés jelent meg Dubrovay László a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja korszakalkotó zeneelméleti tanulmányáról.  

Christian Laki disszertációjának címe: A zenei feszültség - oldódás rendszere és fejlődése a felhangrendszer alapján: Dubrovay László zeneelméleti tanulmányait felhasználó értekezés a zenei anyagot meghatározó fizikai és matematikai törvényszerűségekkel foglalkozik. Ez a szemlélet teljesen új, olyan gondolatokat tartalmaz, amelyeket a zeneszerző külföldi zenetudományi folyóiratokban megjelent tanulmányokkal egyeztetve tár fel olyan zenei jelenségeket, amelyeket eddig más módszerrel a zenetudomány nem tudott megoldani. Ennek a disszertációnak az a célja, hogy értékelje a tanulmány legfontosabb állításait. Az értékelés komoly nemzetközi zeneelméleti irodalomra támaszkodik pszichológiai, fiziológiai szempontokat is figyelembe véve, bizonyítva a fizikai, matematikai és akusztikai törvények meghatározó szerepét.

Dubrovay László A zenei információs rendszer változása – Előrehaladás a részhangszerben (felhangrendszerben) című tanulmánykötete 2021-ben jelent meg az MMA MMKI gondozásában. A kiadvány első része a harmóniarendszerben történő összhangzattani jelenségekre ad fizikai és matematikai magyarázatot, vizsgálja a hangközök, harmóniák, funkciók, alterációk, késleltetések, modulációk feszültségtartalmát és ezek részhangokkal leírható törvényszerűségeit. A második tanulmány a zenetörténet során változó, a zenei nyelvbe egyre több részhangot beépítő, egyre komplikáltabb feszültség-rendszerű közléssel foglalkozik. Hasonlat szerint az 1000 év zenéje „az értől”, a folyót sok-sok mellékfolyóval feltöltve, egyreszélesedve eljuttat bennünket „az óceánig”, amikor a 12 hang szervezése sokféle hangrendszerben történhet. Sőt a jövőben: a mikrointervallumok használata (további részhangok a 26. felett) a negyed,- , hatod,- , nyolcad,- stb. hangú temperált hangrendszerekben, vagy más matematikai szervezési elven alapuló hangrendszerekben sok hangzó új zenei világot eredményezhet.

A kötet könyvtárakban elérhető az érdeklődő közönség számára.

, , ,

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle