Haza a kövekben II. -Simkó Pál előadása a FUGÁ-ban

Rendezvény időpontja:

2020. 01. 30. 18:30

Helyszín:

FUGA Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.)

Megtekintés:

Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének népszerű előadás-sorozata a tavaszi félévben is a szlovákiai magyar építészek életművére koncentrál.

A félévnyitó előadás ezúttal Simko Pál építész munkásságát mutatja be.

Sekan János és Simko Pál kassai építészek pályafutása még  a szocialista éra kolosszális tervező- intézetében kezdődött, ahol viszonylag közeli munkatársak voltak.   A rendszerváltozás nagy átrendeződései után bár nem működtek egy építészirodában, több pályázaton és munkán vettek részt közösen.  A legutóbbi gazdasági válság is talán adott egy impulzust ahhoz, hogy immár lassan tíz éve "egy fedél alatt" de hol külön-külön hol pedig együtt gyűjtögessék pontjaikat az építészet "nagy képeskönyvében".


Simko Pál főleg épülettervezéssel Sekan János pedig inkább  települések rendezési terveivel valamint Kassa  városrendezési terveinek történeti kutatásával foglalkozik. Hol külön de egymást figyelve, hol pedig szorosan együttműködve dolgoznak minimális létszámú munkatárssal.  Koruknál fogva (bár még nem matuzsálemek) részben retrospektíváról is lehet beszélni de talán pont  közös "élő" munkáik nyitnak újabb perspektívát építészetüknek. Kassa és szélesebb régióján kívül vannak épületeik Modoron, Szencen és Magyarországon is.
Tevékenységük területe inkább perifériának számít úgy a megrendelő pényügyi háttere mint a létesítmények volumene és helyszíne szempontjából is. A periféria felvállalása viszont számukra lehetőség is és semmiképpen nem jelenti az ambíciók hiányát.

Az est házigazdája: Wesselényi-Garay Andor építész, az MMA MMKI tudományos főmunkatársa

Időpont: 2020. január 30. 18.30 

Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)

Az előadáson való részvétel regisztrációhoz kötött, kérjük részvételi szándékát itt jelezzel:  Online jelentkezés

A tavaszi félév további előadásainak időpontjai: Kopják Péter 2020. február 20; Bartal Zoltán 2020. március 26; Smidt Tamás 2020. április 30.; Pásztor Péter 2020. május 28.

A rendezvény kapcsolódó munkatársai

← Vissza

Programfüzet:

A böngészője nem támogatja a PDF fájlok megnyitását
A megtekintéshez töltse le a dokumentumot: Fájl letöltése

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle