pARTfogó – Az ösztöndíjas művészek bemutatkozó estje

Rendezvény időpontja:

2022. 12. 12. 17:00

Helyszín:

Megtekintés:

December 12-én a legismertebb karácsonyi egyházi dallamok nyomába ered Fehér Anikó vendégeivel a pARTfogó – Az ösztöndíjas művészek bemutatkozó estje című beszélgetéssorozat idei utolsó adásában.


Első alkalommal, november 2-án a Bánffy Miklós-díjas és a Magyar Filmdíjas Kollarik Tamás Topolánszky Tamás Yvant és Csuja Lászlót, november 23-án pedig Bucsi Rékát, Andrasev Nadját és B. Nagy Ervint látta vendégül. A mostani adás házigazdája Fehér Anikó lesz, aki Juhász Rékával, Gyöngyösi Leventével és Kovács Szilárd Ferenccel beszélget.

Juhász Réka népdalénekes a magyar népművészet motívumkincséből merítve ruhákat tervez és készít mai nők számára. A Táncházmozgalom és a Nomád Nemzedék világában nőtt fel, ruhatervező szakmai képesítését a Modell Divatiskolában szerezte, népi éneket tanít. A Juhász Családi zenekar és az Eszterlánc zenekar tagja, énekes szólistaként és saját zenekarával is tevékenykedik. Tíz éve alapított műhelyt a népi motívumokkal díszített kézműves ruháinak Juhász Réka Ruhák néven, azóta foglalkozik a kivitelezésen túl a jelképek kutatásával, értelmezésével. A népművészet képekbe foglalt egységét keresve, a zenei kifejezés és a tárgyalkotás összefonódásában dolgozik és ezt a kutatói és alkotói munkát folytatja az MMA ösztöndíjprogramjának segítségével. Az est folyamán olyan kérdésekre ad választ, hogy miként is ünnepelték elődeink a karácsonyt? Milyen volt a paraszti hagyomány és milyen énekek kapcsolódtak ehhez?

Kovács Szilárd Ferenc zenei felsőfokú stúdiumait a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Tagozatán kezdte meg, előbb zeneelmélet, majd orgona, végül egyházzene szakokon. Mindhárom területen oklevelet is szerzett. A graduális képzést követően 2006 és 2008 között a Bécsi Zeneakadémián folytatott posztgraduális tanulmányokat, tudományos fokozatát pedig 2011-ben a Jyväskyläi Egyetem Zenei Fakultásán szerezte meg. Az 1999-es budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Orgonaverseny dobogóján állva, a verseny legjobb magyar versenyzőjeként már a 2000-es évek elején bekerült a hazai és nemzetközi koncertélet vérkeringésébe. Idáig több száz orgonahangversenyt adott, Magyarország összes jelentős orgonáján játszott, sok helyen rendszeresen visszatérő vendég. Az európai helyszíneken (Németország, Svájc, Franciaország, Románia, Szlovákia, Szerbia, Dánia, Ausztria, Olaszország) túl vendégszerepelt az Amerikai Egyesült Államokban. Zeneszerzőként alapvetően egyházzenei művek komponálásával foglalkozik, a liturgikus darabokon kívül komponál kamara- és kórusműveket (miséket, motettákat), illetve hangszerre írt szólódarabokat. A nem liturgikus funkciójú szóló orgonaműveire egyszerre jellemző a virtuozitás és hangszerszerűség. Az est folyamán arról beszél, hogy a templomokban hogyan zajlik az adventi előkészület, melyek a legnépszerűbb egyházi karácsonyi dalok és kiderül, hogy a 100 éve elhunyt Gárdonyi Géza veretes dallama, a Fel nagy örömre hogyan is született meg.

Gyöngyösi Levente a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakán Orbán György növendékeként szerzett diplomát 1999-ben. Számos hazai és nemzetközi élvonalbeli együttesnek komponál műveket, mint a King's Singers énekegyüttes, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, az Amadinda Ütőegyüttes, a nyíregyházi Cantemus Kóruscsalád, valamint Dél-Afrika leghíresebb vegyeskara, a Stellenbosch University Choir. Kórusra írott műveit a világ minden táján nagy sikerrel éneklik. 2018-tól a Budafoki Dohnányi Zenekar rezidens zeneszerzője, zsűritagként rendszeres résztvevője nemzetközi kórusversenyeknek. Számos kimagasló szakmai kitüntetés birtokosa: Erkel-díj (2005), Talentum Művészeti Díj (2008), Bartók-Pásztory díj (2009). A beszélgetés során többek közt arra is kitér, hogy a klasszikus zeneirodalomnak melyek a legfontosabb karácsonyi alkotásai.

A beszélgetés 17 órától élőben követhető az MMA MMKI YouTube-csatornáján: https://youtu.be/2RrhV9yFGh0 

A rendezvény kapcsolódó munkatársai

← Vissza

Programfüzet:

A böngészője nem támogatja a PDF fájlok megnyitását
A megtekintéshez töltse le a dokumentumot: Fájl letöltése

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle