Hild-örökség – Séta a Hild-villában

Rendezvény időpontja:

2022. 12. 04. 14:00

Helyszín:

Hild-villa

Megtekintés:

JELENTKEZÉS

A Hild József életét és munkásságát bemutató sorozat újabb részében (a belvárosi és a svábhegyi Hild-séták után) a saját magának és családjának épített villában lehet látogatást tenni Kiss Eszter színművész vezetésével december 4-én 14 órától.


Az 1830-as évekkel jelentek meg Budán a tehetős polgárok, bankárok, vállalkozók és arisztokraták, hogy szellősen elszórt nyaralóépületeikkel telepítsék be a lankákat, ahol a főváros zsúfoltsága helyett nyugalom és friss levegő várta őket. A mai budai hegyvidék területeinek nagy része a 19. században külterületnek számított, ahová a polgárok üdülni és kikapcsolódni jártak. Akkortájt a környék leginkább egy hegyi falura hasonlított. Borgazdálkodás és szőlőművelés, tejtermelés és legeltetés volt a meghatározó, a kirándulók pedig előszeretettel keresték fel a gyógyvizű forrásokat és a fogadókat. Az elszórtan felbukkanó, kis alapterületű, pavilonjellegű villákat a klasszicista stílus határozta meg az 1830-as és az 1840-es években, és 1844-ben, 55 éves korában ebben a stílusban tervezte és építtette meg Hild József, korának elismert építésze és építőmestere saját maga számára a Budakeszi úton álló Hild-villát.

2012-ben a magyar államtól a Magyar Művészeti Akadémia kapta meg az ingatlan tulajdonjogát azzal a célkitűzéssel, hogy a Hild-villában helyezzék el az intézmény Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetét.

A programon a résztvevők először besétálják a kertet, megtekintik a kőtárat, körbejárják a villaépületet és a kert másik ékességét, a Svájci-lakot. A villa belső tereiben is tesznek egy sétát, megismerhetik a ház jelenlegi részeit, a megóvott régi épület helyiségeit, ahol egy helyi Hild-kiállítást is megtekintenek. Ezután egy vetített képekkel, irodalmi részletekkel és művészettörténeti érdekességekkel színesített előadáson megismerhetik Hild József családját, a Hild-építészdinasztia egyéb tagjainak munkásságát, betekintést kapnak Hild József tanulóéveibe, utazásaiba, baráti körébe, szó esik könyvtárának kincseiről, és a környéken általa épített villaépületekről is. Bepillantást nyerhetnek építészetének sokoldalúságába, hiszen nem csak villákat, kastélyokat és templomokat, de gyárépületeket, kaszárnyát, iskolát is tervezett. Szó esik értékmegóvásról és arról, hogy az MMA MMKI milyen feladatokat lát el a kultúra ápolásának és támogatásának terén.

A sétákon való részvétel INGYENES, de regisztrációhoz között!

Találkozó: a Hild-villa épülete előtt (1121 Budapest, Budakeszi út 38.)

A villa megközelíthető a Széll Kálmán térről a 22, a 22A és a 222 számú buszokkal a Bíróság megállóig közlekedve.

A rendezvény kapcsolódó munkatársa

← Vissza
Hild-örökség – Séta a Hild-villában

Programfüzet:

A böngészője nem támogatja a PDF fájlok megnyitását
A megtekintéshez töltse le a dokumentumot: Fájl letöltése

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle