Zajlanak az újabb szerzői jogi kutatások

2022. május. 10.

 

 

Hamarosan megjelenik az MMA MMKI Műhelytanulmányok című sorozatának részeként a fotó- és képzőművészet jogi kérdései témában Grad-Gyenge Anikó új tanulmánya.

 


 

Május 9-én a Hild-villában ismertette Grad-Gyenge Anikó az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) támogatásában 2016 óta zajló szerzői jogi kutatások eredményeit. Az intézmény megbízott kutatójának 2021-ben megjelent legutóbbi munkája az építészek gyakorlati munkáját segítette. A kötet olyan kérdésekre ad választ, mint hogy mit tekintünk szerzői műnek az építészetben? Mitől válik egyéni jellegűvé egy alkotás? Szerzői jogi szempontból milyen különbséget mutat az építési tervdokumentáció és a kiviteli terv? A hét fejezetből álló kiadvány a gyakorlati szakemberek, művészek, tervezők és jogászok számára nyújt eligazodást a munkájuk során felmerülő fontosabb szellemi tulajdonvédelmi, ezen belül elsősorban a szerzői jogi kérdésekben. Grad-Gyenge Anikónak eddig három kötete jelent meg az MMA MMKI gondozásában, a Műhelytanulmányok sorozat keretében: a Lehóczki Zsófiával közösen jegyzett Szerzői jogi sorvezető komolyzenei szakemberek számára, a Baksay-Nagy Györggyel közösen írt Design és jog – Bevezető a design védelmének lehetőségeibe, illetve az említett Az építészet szerzői jogi kérdései – Szerzői jogi útmutató az építészetigyakorlat számára című tanulmány.

Jelenleg szerkesztés alatt áll és a nyár elején jelenik meg a fotó- és a képzőművészet jogi kérdéseit részletező új tanulmánykötet, amely az alkotás egypéldányos jellegének hatásait vizsgálja. Kitér a piaci versenyre, az amatőr alkotások problematikájára és a paródia problematikájára, az integritás és az online felhasználások kérdéseire, valamint az NFT-jelenségre. A sorozat ősszel megjelenő utolsó kötete pedig majd a színházművészet jogi kérdéseit helyezi fókuszba, megkülönböztetve a színházi rendezőt a filmrendezőtől, meghatározza a fordító és drámaíró kapcsolatát, a társművészetek alkotóinak jogait, és kitér a közalkalmazotti, az előadóművészeti, valamint a szerzői jog szabályozására.

 

 

 

Galéria


 

, ,

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle