Xenofóbia Identitás és a nacionalizmus új formái

2018. szeptember. 24.

Boros János az MMA MMKI tudományos munkatársa 2018. október 4-5. Belgrádban részt vett az Institute of Social Sciences Center for Philsophy szervezésében megrendezett tudományos konferencián.

A Belgrádi Társadalomkutató Intézet valamennyi jugoszláv utódállam kutatói mellett külföldi előadókat is meghívott, többek közt az Egyesült Államokból, a Karib szigetekről, Izraelből, Csehországból és Magyarországról, hogy próbálják értelmezni a külföldi szemével nem csak a posztjugoszláv helyzetet, hanem egyáltalán az etnikai identitás, az elzárkózás vagy éppen megnyílás lehetőségének kérdéseit.

A korábbi Jugoszlávia területén létrejött új államok azzal a problémával állnak szemben, hogy nem értik saját magukat. Valamennyi országban a délszláv nyelv egymástól kicsit eltérő változatát beszélik, megértik egymást. Másrészt három különböző nagy vallás fejti ki hatását, amelyek által a népek mint etnikumok határozzák meg magukat. Például Boszniában az ortodoxok a szerbek, a katolikusok a horvátok, a muzulmánok a bosnyákok. Eltérő vallás, eltérő szokások és azonos nyelv. Más-más népként azonosítják magukat, de vajon valóban különböznek-e avagy csak a korábban felettük hatáskört gyakorló birodalmak vallásait viszik tovább az adott birodalom kegyeltjeinek leszármazottai?

A programból láthatók az előadások témái. A prezentációkat élénk vita követte. Az Intézet vezetője kijelentette, hogy a konferencia anyagát publikálják, és további közös kutatásokat indítványozott.

http://www.idn.org.rs/kalendar/Program%20_&_Book_of_Abstracts.pdf

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle