Gulyásné Somogyi Klára - Pillanatfelvétel

Pillanatfelvétel: könyvtár az egyetemi oktatás és a tudományos kutatás szolgálatában, avagy hogyan használhatják ma a könyvtárat a zenével hivatás-szerűen foglalkozók?

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Könyvtára több, mint egy évszázadon is túlnyúló története során, a Liszt-által adományozott néhány láda kotta- és könyvet kiindulópontnak tekintve, mára több százezer dokumentumot őrző, többféle dokumentumtípust gyűjtő és szolgáltató könyvtárrá vált. Mai létünk és munkánk az Egyetem oktatási és kutatási feladatainak támogatása mellett meghatározó szerepet jelent a hazai zenei könyvtárak együttműködésében is.

Az eltelt évtizedekben, így napjainkban is, az oktatás egyre bővülő tematikája folyamatosan igényli a differenciált figyelmet a világ zenei és tudományos életében fontos kottakiadványok, a zenetudományi szakirodalom ismeretére és megfelelő nyelvű beszerzésére. Mindez kiegészül, tovább gazdagodik a sokféle digitális dokumentum, illetve más gyűjtemények anyagainak (távoli) elérésével, a róluk szóló információk megszerzésével. Az információk és ezzel párhuzamosan a dokumentumok megnövekedett mennyiségének, illetve ezek adatainak megfelelő szervezésével, az olvasóinknak történő pontos, átlátható megjelenítésével és a dokumentumok hozzáférésének lehető legteljesebb biztosításával, mindeközben a zenei dokumentumok használatának jogi lehetőségeit is figyelembe véve támogathatjuk őket tanulmányaikban, munkájukban. Mindezt azonban ki kell egészítenie az olvasó és a könyvtáros személyes kapcsolatának is.

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle