Esték a Hild-villában - Tesztoszteronépítészet II. - Szabó Levente

Október 7-én folytatódik az Esték a Hild-villában – Tesztoszteronépítészet II. című beszélgetéssorozat az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) szervezésében, amelynek témája ezúttal az építészeti siker és boldogulás. Wesselényi – Garay Andor vendége Szabó Levente lesz.

Az őszi adások középpontjában olyan építészek állnak, akik megbízásaikon, megépült házaikon, esetleg az oktatásban betöltött szerepükön keresztül alakítják az építészeti közgondolkodásunkat. A beszélgetéssorozat arra keresi a választ, milyen szakmai és pszichológiai együtthatók mentén épül fel egy jól működő építésziroda, melyek azok a képességek, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy átfedésbe kerüljön egymással építész és megbízó elképzelése, ízlése, továbbá miképp lehet egyensúlyt tartani a közéleti és irodai feladatok között.

Az est házigazdája Wesselényi-Garay Andor, az MMA MMKI tudományos főmunkatársa, akinek aktuális vendége Szabó Levente, a Hetedik Műterem vezetője lesz. A szakember 1999-ben diplomázott a BME Középülettervezési Tanszékén, 2007-től ugyanott főállású oktató, 2020-tól tanszékvezető egyetemi tanárként tevékenykedik. 2012-2015 között és 2020-tól az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjasa, kutatásában az építészet és emlékezet lehetséges kapcsolataira fókuszál, számos szakcikk, tanulmány és a Bán Ferenc építészete című könyv szerzője. Középületek, közterek, műemlékrekonstrukciók és emlékművek tervezője, többek között a budapesti Móricz Zsigmond körtéri Gomba épületének megújításában, az ELTE Trefort-kerti emlékműve létrehozásában, a soproni Várkerület revitalizációjában, a reformáció 500. évfordulójára készült Kálvin téri installáció megformálásában vagy a régi budai Városháza rekonstrukciójában vett részt felelős tervezőként. 2010-ben és 2016-ban Pro Architectura Díjat, 2017-ben Magyar Formatervezési Díjat és Molnár Péter-emlékdíjat kapott, 2018-ban Ybl Miklós-díjjal tüntették ki. 2020-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja.

A beszélgetés során Wesselényi-Garay Andor ezúttal arra kíváncsi, hogy a BME Középülettervezési Tanszék - mint műhely - milyen hatást gyakorolt a szakemberre és az építészek miért nem alapítottak magánegyetemet Magyarországon?

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle