50 éves a magyarországi táncházmozgalom – Konferencia

1972. május 6-át sokan nem feledik azóta sem. Egy egészen új dolog, újfajta szórakozási forma indult el ezen a napon a Liszt Ferenc téri Könyvklubban, amit ma Írók Boltjának hívnak. Ez a szórakozás azóta sokaknál hivatás, másoknál életfilozófia lett. Négy vezető táncegyüttes fogott össze ötven éve, hogy olyan mulatságot hozzanak létre (eleinte csak maguknak), amilyent azelőtt csak az erdélyi, mezőségi Széken láttak.

Szék egy úgynevezett zsáktelepülés, tehát csak az megy oda, akinek dolga van, kijárata nincs. Érthető, hogy az ilyen helyen sokkal masszívabban megmaradt a hagyomány, nemigen szakítottak azóta sem a régi szokásokkal.

Itt alakult ki és élt a „táncház” ki tudja hány évszázada. Ez egy olyan ismerkedési forma, ahol természetesen és hivatalosan találkozhattak a fiatalok. Ilyenkor kibéreltek egy szobát, valakinek a tisztaszobáját, és zenészeket fogadtak. Itt ment a tánc. Elsősorban a lányok és a legények, de a nemrég házasodtak is beállhattak. Remek találkozási lehetőség volt. Ezt a formát, ezeket a szokásokat hozták át az akkor jól lezárt határon Novák Ferenc ma már Kossuth-díjas koreográfus, a Nemzet Művésze vezetésével együttesének, a Biharinak a tagjai. Mindent ugyanúgy csináltak, mint Széken. A zenészek Sebő Ferenc, Halmos Béla és Éri Péter voltak. A dolog olyan jól sikerült, hogy hamarosan kinyitották a kapukat és másokat is meghívtak, nemcsak a táncot egyébként is jól ismerő néptáncosok lehettek ott. Azonban a táncegyüttesbe nem járóknak meg kellett tanítani a lépéseket. Ezt Timár Sándor ma szintén Kossuth-díjas koreográfus álmodta és valósította meg. A zenei anyagot, ami főként Lajtha László gyűjtéséből állt, Martin György bocsátotta a rendelkezésükre.

Mára ez a „szórakozási forma” mozgalommá alakult. Jelentőségéből és szépségéből, izgalmasságából semmit sem veszített. Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága 2011. november 25-én felvette a „Legjobb megőrzési gyakorlatok” regiszterébe a táncházmódszert, amely a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje. Konferenciánkon fény derül arra is, hogy a táncház erősödött vagy gyengült napjainkban, és hajtott-e újabb ágakat.

Fehér Anikó

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle