Vashegyi György, az MMA elnöke köszöntötte a Művészeti Ösztöndíjprogram 2020-2023. évi évfolyamát a Pesti Vigadóban

2020. szeptember. 16.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogramjának immáron harmadik évfolyamát köszöntötték szeptember 15-én a Pesti Vigadó Dísztermében. A  száz nyertes pályázó és a jelen lévő akadémikusok előtt beszédet mondott Vashegyi György, az MMA elnöke, Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára, Kocsis Miklós, az MMA MMKI igazgatója és Takács Bence Ervin, az MMA ösztöndíjasa.
Az ünnepséget Berecz Mihály zongoraművész előadása nyitotta meg, aki a tavalyi évben nyerte el az ösztöndíjat zeneművészet kategóriában. A fiatal művész ösztöndíjas munkája során szeretné Bartók Béla összes zongoraművét megtanulni, magas művészi szinten kidolgozni és bemutatni, így ezúttal Bartók Három csíkmegyei népdal - Régi táncdalok a 15 magyar parasztdalból című előadásával állt a közönség elé.


 

Az egybegyűlteket Vashegyi György köszöntötte. Beszédében rámutatott arra, hogy a harmadik évfolyam csatlakozásával vált igazán teljessé a közösség, hiszen idén már összesen háromszáz tehetséges művész munkálkodik az MMA ösztöndíjprogram keretein belül. Saját bevallása szerint az egyik legizgalmasabb feladatnak tartotta a program kereteinek meghatározását. Hozzátette, a művészi fantázia alkotói szabadságát semmi esetre sem szabad korlátozni, így születhetnek továbbra is olyan utánozhatatlan műalkotások és eredmények, mint az elmúlt két év során. Felhívta a figyelmet a személyes találkozókon való jelenlét fontosságára, amelyen az ösztöndíjasok érdemi párbeszédet folytathatnak egymással és mentoraikkal. Ennek kapcsán kitért a közösségépítésre is, mint a hároméves program egyik legfontosabb hozadékára, hiszen a találkozók inspiráló lehetőséget nyújtanak egymás alaposabb megismerésére.

 

Kucsera Tamás Gergely kihangsúlyozta a program által nyújtott alkotói szabadságot, amelynek köszönhetően a művészeknek lehetőségük van a kibontakozásra. Elmondása szerint az idén harmadik alkalommal meghirdetett művészeti ösztöndíjprogram új elemeket hozott a magyar művészek támogatási rendszerébe azáltal, hogy mindenki saját, egyénre szabott és ütemezett programot valósít meg, így eltér a megszokott kultúrafinanszírozási gyakorlattól, amelynek esetében általában egy adott projektet pályázhatnak meg az indulók. Hangsúlyozta, hogy bár a pályázatok nagy többsége egyéni munka, a személyes találkozók fontosságától nem tekinthetünk el, hiszen ezek alkalmával találkozhatnak az ösztöndíjasok olyan más nagyszerű gondolkodókkal és szakmabeliekkel, akikkel máskülönben nem biztos, hogy lenne lehetőségük. Ennek a gazdagító személyiségépítésnek köszönhetően – tette hozzá – határozottan egy közösen, közösségben megélt hároméves projektről beszélhetünk.

 

Kocsis Miklós, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének igazgatója előadásában beszámolt az eddigi tapasztalatokról, valamint ismertette az elmúlt két év pályázati számadatait, amelyek határozottan kimutatták a program iránti hatalmas érdeklődést. A szeptemberben lezajlott, összevont ösztöndíjas találkozók is a korábbi évfolyamok sikereit támasztották alá: a beszámolókon számos pozitív tapasztalat, elért eredmény és megvalósult cél hangzott el. A mentorokkal való kapcsolat mellett fontosnak tartotta kiemelni a támogatói környezetet és a tehetségazonosítást is mint alapvető feltételeket és az első lépést a sikeres ösztöndíj felé. Arra buzdította a friss ösztöndíjasokat, bátran inspirálódjanak az osztondij.mma-mmki.hu weboldalról, amelyen a korábbi évfolyamok munkásságát követhetik nyomon, osszanak meg ők is minél több hírt vagy eseményt, és a siker érdekében nyugodtan forduljanak tanácsért mentoraikhoz.

 

Az eseményen felszólalt a 2019-es pályázat egyik nyertese, Takács Bence Ervin színházművészeti ösztöndíjas is, aki megosztotta tapasztalatait az ösztöndíjprogramról. Mindenekelőtt elárulta, hálásnak érzi magát azért, hogy számos olyan fórumon, ahol verset mond, az MMA ösztöndíjasaként említik meg, hiszen megtiszteltetésnek veszi ezt a rangot. Kitért arra is, hogy bár az alkotóművészeket nem érinti túl jól a koronavírus-járvány, az ösztöndíjprogram egy olyanfajta biztonságot nyújt, amelynek köszönhetően tovább dolgozhatnak, sőt még intenzívebben foglalkozhatnak azzal, amit szeretnek. Takács Bence Ervin az ösztöndíjnak hála számos kapcsolatra szert tett, külföldi felkéréseket is magáénak tudhat, és számos helyre eljutott, ahol tovább népszerűsítheti a verseket és a versmondást. Hangsúlyozta, és mintegy jótanácsként bocsátott a friss ösztöndíjasok számára: még nem dőlhetnek hátra, hiszen most kezdődik a munka oroszlánrésze, amely ugyanakkor számos lehetőséget és pozitív élményt tartogat még a számukra.
A megnyitót követően a friss ösztöndíjasoknak alkalmuk adódott jobban megismerni egymást a művészeti területek szerint szerveződött kötetlen szakmai beszélgetések által.

, , , ,

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle