Újabb kiadvánnyal bővült a kutatóintézet nagysikerű filmszakmai könyvsorozata

2023. április. 26.

Bemutatták a Filmfesztiválkörkép – A magyar filmfesztiválok működése és lehetőségei 2011–2020 között című könyvet április 25-én a Hild-villában, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) székházában. A kerekasztal-beszélgetésen részt vett Kollarik Tamás filmes szakember, a könyv szerző-szerkesztője; Mikulás Ferenc, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója; Lovass Tibor, a Savaria Filmfesztivál igazgatója, a könyv társszerkesztője; valamint Takó Sándor, az MMA művészeti ösztöndíjasa, a beszélgetés moderátora.


A kötet jól illeszkedik az intézet eddig megjelent és az oktatásban is fontos szerepet játszó filmszakmai köteteinek sorába, hiszen az MMA MMKI kiemelt figyelemmel foglalkozik a magyar film területének kutatásával. A Fundamenta profunda elméleti megalapozó kiadványok keretében jelent meg az Animációs körkép című kötet, amely a magyar animáció oktatási, intézményi és pályázati lehetőségeit járta körbe, illetve a Mozgókép és paragrafusok, amely a filmgyártás intézményi és szabályozási kérdéseivel foglalkozott. Az intézet Documenta Artis-kötetei között láttak napvilágot 2017-ben a Magyar forgatókönyvírók I. és 2019-ben a Magyar animációs alkotók I. interjúkönyvek, amelyekben kortárs alkotók szakmai, de az oktatás számára is felhasználható módon beszélnek szakmájuk szerepéről, helyzetéről, a magyar mozgókép jelenéről és jövőjéről. A 2021-ben megjelent Magyar producerek I. című kiadvány célja, hogy a magyar mozgókép kortárs alkotóinak gondolatait, meglátásait megőrizze. A magyar filmkultúra 125 évének legfontosabb produkcióit ismerteti a 2021-ben megjelent Magyar filmek 1896–2021 című lexikon. Mindezek mellett tavaly jelent meg a Csupó Gábor – A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig című könyv, amely a kortárs magyar és amerikai film egyik legnagyobb alakjának életrajzát mutatja be.

A Savaria Filmszemle a Dunántúl egyik legjelentősebb mozgóképes találkozójává fejlődött az elmúlt nyolc esztendőben. A szervezők minden évben vállaltan értékkonzervatív szemlélettel, de nem struktúrakonzervatív megközelítéssel irányították a folyamatokat. Keresték és keresik az izgalmas témákat, de arra is törekednek, hogy olyan mozgóképeket hívjanak versenybe, amelyek nemzeti kultúránkkal, a Kárpát-medence magyarságának fontos művészeti és sorskérdéseivel foglalkoznak. A filmszemle programja és a versenybe kerülő filmek minősége és népszerűsége folyamatosan emelkedik, a legkiválóbb hazai szakemberek közül kerülnek ki a közreműködők az előzsűri és a zsűri tagjai. Jelen kiadvány a 2021-ben megrendezésre került Savaria Filmszemlén elhangzott előadások írott változatát közli, emellett arra is vállalkozik, hogy bemutassa a magyar filmfesztiválok helyzetét.

A jelenlévőket Csáji László Koppány, az MMA MMKI igazgatója köszöntötte, aki bemutatta a kerekasztal-beszélgetés résztvevőit, valamint ismertette a kutatóintézet eddigi törekvéseit a filmszakma kutatására és ezzel kapcsolatos kiadványainak népszerűsítésére.

Kollarik Tamás elmondta, korábbi tapasztalataik során számtalanszor belefutottak abba a problémába, hogy a hazai filmfesztiválok tudományos igényű tárgyalása és írott formában való megjelentetése nem kapott eddig kellő figyelmet. Ez az igény hívta életre annak idején a Savaria Filmfesztivált. A kötet írásai a 2021-es esemény óta mit sem vesztettek aktualitásukból, hiszen olyan témákat tárgyalnak, amelyek évek, évtizedek múlva is jelentős kérdéseket fognak felvetni a filmszakmában.

Lovass Tibor elmondása szerint a közösségteremtés mintapéldáit is megtalálhatjuk ebben a kötetben, hiszen az egyes tanulmányok azt is részletezik, hogy melyik fesztivál miként próbál meg közösségeket kialakítani a maga sajátossága mentén. A további kihívások tekintetében a filmszemlék mellett fontos megemlíteni a filmklubokat is, hiszen egy felmérés során kiderült, hogy számtalan település szeretne ilyen klubot indítani, de valamilyen okból akadályoztatva vannak ebben.

Mikulás Ferenc egészen az alapítástól, a nyolcvanas évektől kezdve vizsgálja tanulmányában a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál történetét. Rámutatott arra is, hogy az animációs film műfaja milyen változásokon ment keresztül az elmúlt években, a fesztiválra nevezett animációs filmek jelentős része például nem gyermekeknek szóló témát, hanem többek közt komoly társadalmi problémát dolgoz fel. A digitális filmkészítés lehetősége által továbbá soha nem látott számban neveznek évről évre animációs filmeket az alkotók.

A könyvbemutatón az is kiderült, hogy a kutatóintézet filmszakmai könyvsorozata idén előreláthatóan további két kötettel is bővülni fog: Kollarik Tamás szerkesztésében folytatást kap a nagysikerű Magyar animációs alkotók című kiadvány a Documenta artis sorozat immáron negyedik részeként, emellett az eseményen bemutatott Filmfesztiválkörkép második részére is számíthat a nagyközönség.

A Filmfesztiválkörkép – A magyar filmfesztiválok működése és lehetőségei 2011–2020 között című kötet az MMA MMKI gondozásában, a MOME, a FilmHungary és a Savaria Filmszemle szakmai támogatásával jelent meg.

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle