Új építészeti témájú előadássorozat indul

2023. október. 02.

Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) szervezésében október 9-én veszi kezdetét Dénes Eszter Építészet a nemzetközi sajtó tükrében című előadássorozata, amelynek a Walter Rózsi-villa ad otthont.

Dénes Eszter Pro Architectura díjas építész és építészeti szakíró, a DNS-Műteremben folytatott, számos díjjal elismert tervezői praxis mellett építészeti szakíró, hét könyv szerzője-szerkesztője, két építészeti könyvsorozat (Mestermunkák, Generációk) gondozója, számos kiállítás kurátora. Az MMA MMKI munkájába megbízott kutatóként a nemzetközi építészeti szakirodalom sajtófigyelésével kapcsolódott be.

A szakember október 9-i nyitóelőadásának címe: Múzeummánia, avagy kultúra made in China. Kínában több mint 3500 múzeum van ma, amelyek közül mintegy 350 épületet 2014 után adtak át. A nemzetközi szaksajtó a kínai tervpályázatoktól hangos. Átgondolatlan megalománia? Dénes Eszter úgy véli, e hihetetlen növekedés nem csupán a nyugati sztárépítészek, hanem a fiatal kínai építészgeneráció jól menedzselt kibontakozási terepe. Előadásában rámutat, a kínai muzeománia felismerte, hogy a kultúra egy iparág: a múzeum is az ország hatalmi és gazdasági szerepét erősítő ikonikus épület, amely nem csupán kollekciójával vonzza a látogatókat, hanem teret ad a modern műtárgyak jól jövedelmező, nemzetközi piacának. Kitér arra, hogy a múzeumok ügye, bár a járványhelyzet nagy visszaesést hozott, egy alaposan átgondolt vállalkozás.

Az építészeti előadássorozat helyszíne a Walter Rózsi-villa, a híres operaénekes és családjának egykori otthona, Budapest egyedülálló építészeti emléke, egyben az egyetlen nyilvánosan látogatható modern villa Magyarországon.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérem, részvételi szándékát legkésőbb október 5-ig a rendezveny@mma-mmki.hu e-mail-címen jelezze.

,

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle