Tripolisz, Miskolc, Senlis – Cziffra György emlékezete

2021. december. 22.

Megjelent legújabb elektronikus tanulmánykötetünk Tripolisz, Miskolc, Senlis – Cziffra György emlékezete címmel Windhager Ákos szerkesztésében, amely a legendás zongorista életművét járja körbe. A kiadvány az MMA MMKI és a Cziffra Fesztivál által közösen szervezett két konferencián („Ágyúk és virágok” – Cziffra György emlékezete, 2019. november 20. valamint „A zongorista és az újságíró” – Cziffra György emlékezete, 2021. március 22.) elhangzott előadások szerkesztett változata. A kötet különlegessége, hogy az angol előszó mellett a tanulmányok absztraktjainak angol változata is megtalálható benne.

A szerzők arra vállalkoztak, hogy alámerüljenek a Cziffra-életmű egyes részleteibe és azt tudományos módszerrel elemezzék. A szerző iránti rokonszenv segítette őket abban, hogy a fárasztó és számos esetben alig sejthető adatokat megtalálják, hogy a szavakba nehezen önthető zenei összehasonlításokat elvégezzék, s hogyha kellett, akkor a legnépszerűbb legendával is szembeszálljanak.

A szerkesztő bízik abban, hogy a komolyzene olyan kanonikus alakja, mint Cziffra György, a tudományos párbeszéd révén megtisztul mind a pártállami érdektelenség örökségétől, mind az együttérzésből ráaggatott legendáktól, mind a zsenimítosz kötelező, ám zavaró sallangjaitól: „Őt emberként hallgatni éppen elég öröm, vele együtt pedig Tripoliszból Miskolc érintésével Senlisig juthatunk.”

A kiadvány ide kattintva érhető el: Tripolisz, Miskolc, Senlis – Cziffra György emlékezete - MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (mma-mmki.hu)

, , , ,

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle