Több mint 70 ingyenes művészeti programmal nyílik meg tavasszal az Essentia Artis kiállítás és programsorozat

2023. február. 16.

Február 15-én sajtótájékoztató keretében mutatta be az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) figyelemre méltó újdonságát, az Essentia Artis kiállítást és programsorozatot a Centrál Grand Café & Bar kávéházban. A több mint egy hónapon át tartó esemény az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram 2019−2022. évi ösztöndíjas évfolyamának zárókiállítása.


Az összművészeti kiállítás és programsorozat első ízben 2023-ban kerül megrendezésre, és a március 1-jén tartandó kiállításmegnyitót követően egy hónapon át várja tárt kapukkal az érdeklődőket egészen április 2-ig a Pesti Vigadóban, az MMA székházában. A 2019-ben ösztöndíjas éveit kezdő évfolyam zárókiállításán az építőművészet, a film- és fotóművészet, az irodalom, az ipar- és tervezőművészet, a képzőművészet, a népművészet, a színházművészet, a zeneművészet és a művészetelmélet mint a művészeti ösztöndíjprogram főbb irányai összefonódnak. Az Essentia Artis kiállításon átfogó képet kaphatnak a művészetek iránt érdeklődők a csaknem harminc kiállító művész elmúlt néhány évben végzett alkotói eredményeiről. A tárlattal párhuzamosan megjelennek a nem tárgyalkotó ösztöndíjasok munkái is: az eseménysorozatban több mint hetven ingyenes kísérőprogram, ezen belül portfólióbemutatók, előadások, szakmai műhelyek, bemutatók, tárlatvezetések formájában válnak láthatóvá az ösztöndíjas időszak eredményei.

A sajtótájékoztató kezdetén az ösztöndíjas időszakát 2022-ben záró Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és lánya, Farkas Lili az I. Peer Gynt szvit utolsó tételét: A hegyikirály barlangjában című darabját szólaltatták meg zongorajátékukkal.

Richly Gábor, az MMA főtitkára elmondta, hogy az akadémia annak idején elsősorban közfeladatok ellátására és a kortárs magyar művészeti élet támogatására jött létre, és azóta is igyekszik kiépíteni azt a szerteágazó eszközrendszert, amivel különböző módokon tudja segíteni a mai magyar művészeti életet. Mint kiemelte, az eszközrendszer egyik eleme az úgynevezett művészi életpályamodell segítése – ösztöndíjak, oklevelek és díjak kidolgozása –, amelyek a pályakezdéstől egészen a nyugdíjas évekig biztosítják a magyar művészek megélhetését és segítik alkotómunkájukat. Ennek lényeges része a hároméves MMA Művészeti Ösztöndíjprogram, amellyel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy nemcsak anyagi támogatást biztosít, hanem közösséget is épít egyre inkább individualizálódó világunkban. Richly Gábor mindemellett hangsúlyozta, prioritásként tekint arra, hogy a végzett ösztöndíjasok is be tudjanak mutatkozni a nagyközönség előtt.

Kiss János, az MMA alelnöke kiemelte, hogy az MMA ösztöndíjpályázata fontos szolgálatot testesít meg az akadémia részéről: küldetésük által a művészettel és művészetelmélettel foglalkozó fiatal és középgeneráció bemutatása, helyzetbe hozása megvalósul, amire a legbüszkébbek lehetnek a mai rohanó világunkban. Hozzátette, nagy örömére szolgál, hogy megadatott neki az a lehetőség, hogy ösztöndíjasokat mentorálhasson, amely megerősítette benne az egymásra figyelés fontosságát: az ösztöndíjasok részbeszámolóik megosztása során hihetetlenül nagy hatást gyakorolnak egymás művészetére.

Csáji László Koppány, az MMA MMKI igazgatója elárulta, hogy a kurátorok kiválasztása során fontosnak tartották az olyan művészek előtérbe helyezését, akik maguk is az ösztöndíjprogram résztvevői voltak, ezáltal nagyobb rálátásuk van a közös gondolkodás lehetőségeire. Hangsúlyozta továbbá az esemény összművészeti jellegét: az MMA alapításakor ugyanis szintén elsődleges cél volt, hogy a különböző művészeti ágak együtt gondolkodjanak, ezáltal közösen hozzanak létre valami újat. Ezt tanúsítja maga az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram, de ennek szellemiségében jött létre az Essentia Artis kiállítás és programsorozat is.

A műsor részeként a szintén 2022-ben végzett MMA-ösztöndíjas Takács Bence Ervin Karinthy Frigyest idézte meg, aki A tanulság című mű egy részletét keltette életre előadásában.

Doboviczki Attila művészettörténész, az Essentia Artis egyik kurátora elmondása szerint az ösztöndíjasok sokszínűsége a program szervezésénél kezdetben nagy kihívást jelentett, ezért megpróbáltak olyan közös pontokat keresni az alkotókban, amelyek minden művészeti ágban jelen lehetnek. Ilyen többek közt a hagyományhoz való viszony, amely az ösztöndíjas munkákban gyakran visszaköszön, de fontos központi kérdés az is, hogyan lehet a jövő számára megfoghatóvá tenni a művészetet korunk eszközeivel. A kiállításon belül megjelennek azok az eredmények is, amelyek kimondottan egy területre vonatkoznak, ezáltal is közelebb hozva a közönséget a felvetett  problémához.

Serfőző Krisztina, az Essentia Artis programigazgatója ismertette a kiállítás és programsorozat felépítését és fontosabb eseményeit. Elmondása szerint a szervezés során nagyon fontosnak tartották, hogy az egyéni alkotói út mellett az az összefogás, amely létrejön a program keretében, új perspektívákat nyújthasson a művészeknek, ezáltal közösséggé formálva a tehetségeket és még erősebben megjelenítve a magyar kultúra értékeit. A programokat tematikus napok köré szervezték: A „Tiszta forrásból”, „Őrizni, használni, teremteni”, „A közösség ereje” és a „Kultúra és innováció” hívószavak köré csoportosított programokon előadások, színházi produkciók, komolyzenei koncertek közül válogathatnak az érdeklődők. Emellett a kiállítótérbe szervezett kísérőprogramokkal és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal teszik érdekessé és befogadhatóvá a művészetet a fiatalabb generáció, a gyermekek számára is.

A sajtótájékoztató a szintén 2022-ben végzett ösztöndíjas, Káel Norbert zongorajátékával zárult (I. Román népi táncok), amelyet követően a sajtónak lehetősége volt feltenni a kérdéseit és kötetlen beszélgetés formájában folytatni az esemény gondolatmenetét.

A 2023. március 2.–április 2. között zajló Essentia Artis programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. A programokra jelentkezők a tárlatot az esemény napján ingyenesen tekinthetik meg. Részletes információ: www.essentiaartis.hu

A programokról a weboldal mellett a hamarosan megjelenő Papageno magazin különszámából tájékozódhat a közönség.

 

Galéria

,

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle