Tánctörténet oktatási anyagot tett közzé az MMA MMKI

2020. április. 01.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet eddigi kutatási eredményeit felhasználva újabb oktatási anyagokat tesz közzé most a tánctörténet és tánctudomány témakörében.
A most közzétett tanulmányok leginkább a magyar baletthez kapcsolódnak, felhasználási körüket tekintve pedig hasznos kiegészítésként szolgálnak többek közt a Magyar Táncművészeti Egyetem tanulóinak és tanárainak minden magyar nyelvű képzési formában, minden szakirányon, ezen belül a Tánctörténet szigorlati tárgy elvégzéséhez (magyar tánctörténeti tételek kidolgozásánál) nyújtanak segítséget. Az angol nyelvű képzésben a tanulmányokhoz kapcsolódó absztraktok és a 3D tartalom is hasznosítható, többek közt a History of Dance szigorlati tárgyban. Segítségként szolgál továbbá szakgimnáziumok részére a tánctörténet érettségi tárgy elvégzéséhez (magyar tánctörténeti témakörök esetében), és az azt követő OKJ-s képzés tánctörténet vizsgatárgyának teljesítéséhez. Hasznos lehet mindemellett alapfokú művészetoktatási intézményeknek (két továbbképző évfolyam, tánctörténet tárgy), tánctörténetet is oktató tanfolyamoknak, valamint a fenti szinteken oktató tanárok számára.


A digitális tananyag az Auróra 1-4. elektronikus tanulmánykötetek tartalmát foglalja magában. Az Auróra 1-2. kötet, amelynek szerkesztett változata hamarosan elérhető lesz az MMA MMKI elektronikus megjelenő Műhelytanulmányok sorozat részeként, a magyar balett kezdeteit tárgyalja a Pesti Magyar Színházban/Nemzeti Színházban, valamint Campilli Frigyes és Aranyváry Emília munkásságát járja körbe. A tananyag jelentős részét teszi ki Pónyai Györgyi korabeli sajtórecenzió-gyűjteménye. A segédlet további részei: szöveges tananyag; szemléltető képek, videók; a 3D tartalomra mutató link; valamint az angol nyelvű absztrakt. Az Auróra 1-2. című tananyag PDF formában most ITT tölthető le.

Az Auróra 3. kötet témája a magyarországi balettélet a Magyar Királyi Operaház megnyitását követő időszakban, alapja pedig szintén Pónyai Györgyi korabeli sajtórecenzió-gyűjteménye.
Az Auróra 3. című tananyag PDF formában most ITT tölthető le.

Az Auróra 4. kötet a magyarországi balettéletet vizsgálja Guerra Miklós (Nicola Guerra) időszakában, kitérve Guerra művészi és pedagógiai eredményeire. A tananyag alapja a jelenleg is kidolgozás alatt álló kötet anyaga, Pónyai Györgyi korabeli sajtórecenzió-gyűjteménye, Lévai Péter oktatás-módszertana és Bólya Anna Mária Nizsinszkijről szóló betoldása. Mindkét fájl úgyszintén tartalmazza a szöveges tananyagot, az azt szemléltető képeket, videókat és a témát ismertető, angol nyelvű absztraktot.
Az Auróra 4. című tananyag PDF formában most ITT tölthető le.

, , , ,

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle