Tánc, történelem és tárlatvezetés az Essentia Artis második tematikus napján

2023. március. 20.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet szervezésében március 16-án megrendezésre került az Essentia Artis ösztöndíjas kiállítás és programsorozat második, „Őrizni, használni, teremteni” című tematikus napja a Pesti Vigadóban.


A délután a Feledi Projekt művészeinek táncelőadásával indult, akik Csehov Sirály című művét keltették életre a színpadon. (Táncművészek: a Feledi Projekt művészei; festőművész: Bánki Ákos; zene: Mester Dávid, Farkas Bence; szoprán szóló: Bernáth Éva; díszlettervező: Minorics Krisztián; jelmeztervező: Bati Nikoletta; projektor, vetítés: Fekete Mátyás; fénytervező: Pető József; rendező-koreográfus: Feledi János.)

Az Errefelé sok a valóság – Alkotói identitáskeresések 1945 után című programon Arday Géza József Attila-díjas irodalomtörténész és író előadását hallgathatta meg a közönség. Az előadás címe három speciális 20. századi jelenséget takart. Az emigrációban való alkotói lét bemutatása és az egykori nyugati magyarok intézményrendszeri hálózatába való betekintés volt az egyik téma. A másik a gyermektelenség alkotói közege, illetve az ifjúsági irodalom egy részének kapcsolatrendszere, továbbá az, hogy miért nem vállalt utódokat a diktatúrában az írók és költők egy része. A harmadik téma pedig azt járta körül, hogyan kísért a múlt: olyan lélekmérgező írókról volt szó, akik nem tudták feldolgozni az apáik tetteit.

Tárlatvezetésre is sor került a nap folyamán, ezúttal Simon Zsolt József, a kiállítás egyik kurátora vezetésével tekinthették meg a résztvevők a 2022-ben végzett művészeti ösztöndíjasok kiállítását.

A történelmi regény szerepéről folytatott kerekasztal-beszélgetésen Bán János író moderálásával beszélgetett Arday Géza József Attila-díjas író és irodalomtörténész; Weiner Sennyey Tibor költő, író; valamint Bene Zoltán író. Vajon fontos-e, és ha igen, miért a történelmi hűségre törekvés? Mit üzen egy történelmi regény a mának? Kik a hősei? Miért fontos, hogy megszülessenek ezek a művek? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattunk a beszélgetésből.

A nap végén az Aranyszőnyeg – A gernyeszegi Teleki-ház feltámadása című, filmvetítéssel egybekötött kerekasztal-beszélgetésen Margittai Gábor író, filmkészítő és Pásztor Zoltán, az MTVA szerkesztője, a kerekasztal-beszélgetés moderátora beszélgetett. A dokumentumfilm azt a kastélyt mutatta be, amely nemcsak a magyar művelődéstörténet kiemelt helyszíne, de a 20. és 21. századi erdélyi főnemesi kálvária fontos állomása is volt. Az Erdély történelmét évszázadokig meghatározó Teleki család tagjainak sorsába kastélyuk történetén keresztül pillanthattunk be.

A 2023. március 2.–április 2. között zajló ESSENTIA ARTIS programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. A programokra jelentkezők a tárlatot az esemény napján ingyenesen tekinthetik meg. Részletes információ:  www.essentiaartis.hu

A programokról a weboldal mellett a Papageno magazin különszámából tájékozódhat a közönség.

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle