WARchitecture – Építészeti vitaest Erő Zoltánnal és Martinkó Józseffel

Rendezvény időpontja:

2024. 02. 13. 18:00

Megtekintés:

JELENTKEZÉS
A WARchitecture – Építészeti vitaest című sorozatot – amelynek a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ első kiállítóhelyeként is ismert Walter Rózsi-villa ad otthont – kettős céllal hívta életre az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet. Egyrészt azért, hogy teret adjon a kortárs magyar építészeket foglalkoztató kérdések, viták kulturált kibeszélésére, másrészt pedig, hogy ennek révén egy építészeti szakírói képzést indítson útnak. A szakíróképzés célja, hogy az építőművészet fogalomkészletét, sajátos szempontrendszerét ismerő és a kortárs törekvések között is otthonosan mozgó új szakíró-generáció létrejöttét segítse elő. Az ilyen eszmecsere újszerű, csak az Octogon által elindított építészetkritikai műhelybeszélgetéseknek volt hasonló vitafórum és művészetkritikus-képzés jellege. Az első alkalommal, 2023. november 14-én Erhardt Gábor és Smiló Dávid építészek mondták el véleményüket Nikos A. Salingaros: Az egyre csak épülő disztópia című, nemzetközi vihart kavaró művéről, amely James Stevens Curl angol építészettörténész Making Dystopia című könyvére reflektált.
Milyen irányt vett a kortárs magyar építészet a rendszerváltás után? Kell-e művészettörténetet oktatni a középiskolákban annak érdekében, hogy megszeressük az építészetet? Erő Zoltán, Budapest főépítésze, Martinkó József építészkritikus, az OCTOGON főszerkesztője és Wesselényi-Garay Andor építészteoretikus ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi ezúttal a válaszokat a WARchitecture – Építészeti vitaest című beszélgetéssorozat február 13-i alkalmával.
A beszélgetés horizontja kettő, egymást erősítő és kölcsönösen feltételező enyészpont között húzódik. Az egyik a Telex nevű internetes portálon publikált műemlékvita, azon belül is Martinkó József cikke – „Tetszettek volna építészetet csinálni” -, a másik pedig a Pesti Vigadóban rendezett, „Sosemvolt Budapest” című kiállítás.
Részvételi szándékát a rendezveny@mma-mmki.hu e-mail-címen, 2024. február 13-án 10 óráig jelezze.
← Vissza
WARchitecture – Építészeti vitaest Erő Zoltánnal és Martinkó Józseffel

Programfüzet:

A böngészője nem támogatja a PDF fájlok megnyitását
A megtekintéshez töltse le a dokumentumot: Fájl letöltése

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle