Váradi Judit: A művészeti nevelés helyzete és szerepe a 21. században című kötetének könyvbemutatója

Rendezvény időpontja:

2024. 02. 07. 17:00

Helyszín:

Megtekintés:

Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet és a Debreceni Egyetem tisztelettel meghívja Önt 2024. február 7-én a Hild-villába Váradi Judit: A művészeti nevelés helyzete és szerepe a 21. században című kötetének könyvbemutatójára, amely 17 órakor kezdődik.

Az utóbbi évtizedekben a kutatások fókuszában állt, hogy képesek vagyunk-e és ha igen, hogyan tudunk tartalmas értéket adni a nevelés folyamán. A 19-20. század fordulóján a személyiségközpontú reformpedagógiai szemléletek közös jellemzője volt, hogy nagy jelentőséget tulajdonítottak a művészeti, testi és szociális készségek fejlesztésének. A 20. század végére kialakult modern tanuláselmélet szerint a tudás átadása nem egyszerű közvetítéssel történik, hanem belső konstrukció eredmény. Az oktatás elsődleges fókuszát nem arra kell helyezi, hogy mit, miért és hogyan kell tanítani valamit, hanem arra, hogyan tudjuk segíteni a diákok személyiségének kiteljesedését. A művészeti nevelés célja, hogy az érzelmi érzékenyítés folyamatában minél gazdagabbá tegye a személyiséget. A művészet generációkon átívelő hidat képez. Az, hogy egy-egy korszak értékeiből mi marad fenn, mennyire vagyunk nyitottak a művészeti értékekre abban kiemelkedő jelentősége van az oktatásnak.

A könyv napjaink művészeti nevelésének iskolai és iskolán kívüli helyzetét és szerepét tárja fel több dimenzióban, és hasznos információkat tartalmaz mindazok számára, akik a gyermekek jövőjével, a művészeti neveléssel és a kultúra, szabadidő területével foglalkoznak.

A kötetet bemutatja:

 

Váradi Judit, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar egyetemi tanára, az MMA MMKI megbízott kutatója

Solymosi-Tari Emőke, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem habilitált egyetemi docense, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozat tagozatvezetője

← Vissza
Váradi Judit: A művészeti nevelés helyzete és szerepe a 21. században című kötetének könyvbemutatója

Programfüzet:

A böngészője nem támogatja a PDF fájlok megnyitását
A megtekintéshez töltse le a dokumentumot: Fájl letöltése

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle