Tesztoszteronépítészet III. – Fókuszban a vidék – U. Nagy Gábor

Rendezvény időpontja:

2022. 03. 03. 18:00

Helyszín:

Megtekintés:

Márciusban folytatódik az MMA MMKI Tesztoszteronépítészet III. – Fókuszban a vidék című online építészeti beszélgetéssorozata Wesselényi-Garay Andorral, az MMA MMKI tudományos főmunkatársával, akinek aktuális vendége ezúttal U. Nagy Gábor építész, a Széchenyi István Egyetem egyetemi docense és a Design Tanszék tanszékvezetője lesz március 3-án a Hild-villában, az MMA MMKI székházában.
„Megvan a pontos helyünk a világban, térben és időben is, jelenlévőn, nosztalgia nélkül.”
U. Nagy Gábor így nyilatkozik a közelgő beszélgetés apropójáról:
„Egy könyvre készülök, ami – csakúgy, mint meggyőződésem szerint az építészet is – a »bőrön át hat«. Vagyis, ami egyszerre szól az érzékekhez, mint egy szép »tárgy« – a lapjain látható képeken, rajzokon keresztül, és egyszerre késztet töprengésre a megfogalmazott gondolatok nyomán. Nem hiszek az építészet didaktikus közvetítésében, mint ahogy az egy-értelmű házakban sem. Viszont hiszem, hogy a helyéhez kötődő építészet képes bárkit megszólítani – több rétegűen, többértelműen hatni.

A hagyományt – az építészetét is – úgy tekintem, mint ami segít megőrizni a helyhez, annak történetéhez, kulturális szubsztanciájához fűződő kapcsolatot. Nem nosztalgikus és nem szépelgő. Amit az ember az örökségével tehet, hogy tanul belőle, hasonlóan az anyanyelv elsajátításához. A hagyománynak az apró lokalitásokból álló folytonosságában hiszek. Ha ezt nem tartjuk lényegesnek, az otthonosság elvész a világból, nincs hová tartozni, pedig ez az egyik legősibb ösztönünk. Ha építészként programom lehet, akkor az, hogy törekedjek megteremteni a kapcsolatot az örökség lényegi – őrizhető, de legfőképpen folytatható – elemeivel.

A vidék építészete számomra nagyobb részt a műépítészeten kívüli kategória. A hagyomány keresése egyben a közösség keresése is, ezért vidéken építészetet művelni nem elsősorban a műépítészetet, hanem sokkal inkább a közösség építését jelenti. Építészként természetesen az építészet eszközeivel – vagyis olyan mintákkal, amik képesek magukban hordozni azokat a kulturális tartalmakat, amik a világban elfoglalt helyünket, korunkat, szükségleteinket, de talán a ki sem mondott vágyainkat is megjelenítik, és a jövőnket meghatározzák.”

Az esemény zártkörű, az élő közvetítést a kutatóintézet Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján kísérhetik figyelemmel.

A rendezvény kapcsolódó munkatársai

← Vissza

Programfüzet:

A böngészője nem támogatja a PDF fájlok megnyitását
A megtekintéshez töltse le a dokumentumot: Fájl letöltése

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle