Tesztoszteronépítészet Extra - Beszélgetés Erhardt Gáborral és Smiló Dáviddal

Rendezvény időpontja:

2021. 12. 16. 18:00

Megtekintés:

December 16-án különkiadással jelentkezik az Esték a Hild-villában – Tesztoszteronépítészet II. című őszi beszélgetéssorozat záróadása. Justin Shubow amerikai építészkritikus a hazai építészekre tett kritikai észrevételére reflektálva vitaműsort szervez az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI). A két beszélgetőpartner Erhardt Gábor és Smiló Dávid, az est házigazdája Wesselényi-Garay Andor lesz.

Ugyan a vitaműsor nem illeszkedik az MMA MMKI kutatási koncepcióihoz, hiszen az intézet inkább a jelenségeket vizsgálja, a személyeket és a monografikus jellegű, nagyobb sorozatokhoz illeszthető konferenciahozzászólásokra helyez hangsúlyt, mintsem a napi aktualitásokból felmerülő vitákra. Az Esték a Hild-villában – Tesztoszteronépítészet című műsorban az orális építészettörténet digitális archiválása volt a cél. Justin Shubow amerikai építészkritikus november eleji magyarországi látogatása és előadása azonban okot adott arra, hogy a Tesztoszteron-sorozat különkiadásaként Wesselényi-Garay Andor, az MMA MMKI tudományos főmunkatársa vitára invitálja Erhardt Gábor és Smiló Dávid MMA ösztöndíjasokat, akik eddig a legkarcosabb véleményeket fogalmaztak meg a kortárs magyar építészet állapotáról, szakmai- és szociológiai viszonyairól. Az amerikai szakember a vele készített interjúban többek között úgy nyilatkozott, hogy Budapesten az elmúlt száz évben csak minőségromboló házak épültek, hogy a kortárs magyar építészeknél nemcsak a magabiztosság hiánya figyelhető meg, hanem az a lélektelen és önromboló magatartás is, amellyel görcsösen el akarják törölni a múltat. Az építészkritikus szavai alapot adnak arra, hogy a műsorban a magyar szakemberek megvitassák, hogy milyen mértékben releváns egy messziről jött ember véleménye? Miképp kell viszonyulni az autoritásokhoz, a szakmai tekintélyekhez? Fenntartható-e egyáltalán a szaktekintély mítosza és ha igen, akkor ki tekinthető annak? Mennyiben mutat ez túl a saját véleménybuborékunkon? Tudjuk-e értékelni az építészettel kapcsolatos olyan erős állításokat, amelyek ugyan nem ízlésünk szerint valók, de intellektuálisan lenyűgözők? Mennyire kell figyelnie egy hazai építésznek a külföld reflexiójára?

A beszélgetés december 16-án, 18 órától élőben követhető az intézmény Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.

Az Esték a Hild-villában beszélgetéssorozat jövőre megújult tematikával folytatódik. Wesselényi-Garay Andor beszélgetőpartnereivel Budapest és a vidék építészeti kapcsolatát vizsgálja, és olyan kérdéseket jár körbe, hogy létezik-e ma vidéki építészet és annak melyek a legfontosabb jellemzői?

A rendezvény kapcsolódó munkatársai

← Vissza

Programfüzet:

A böngészője nem támogatja a PDF fájlok megnyitását
A megtekintéshez töltse le a dokumentumot: Fájl letöltése

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle