pARTfogó – Az ösztöndíjas művészek bemutatkozó estje

Rendezvény időpontja:

2022. 11. 02. 17:00

Helyszín:

Megtekintés:

JELENTKEZÉS

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet új beszélgetéssorozatot indít PARTFOGÓ – Az ösztöndíjas művészek bemutatkozó estje címmel, amelynek keretében lehetőséget biztosít az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram ösztöndíjasainak bemutatkozására havi két alkalommal a Hild-villában.

 

Az első alkalommal, november 2-án a Bánffy Miklós-díjas és a Magyar Filmdíjas Kollarik Tamás egyik beszélgetőpartnere Topolánszky Tamás Yvan, aki első kisjátékfilmjét (Levél Istenhez) 2014-ben, első tv-filmjét (CURTIZ) 2017-ben forgatta, mindkettőben íróként, rendezőként és producerként is szerepelt. Utóbbi a valaha élt legsikeresebb magyar filmrendezőnknek, Kertész Mihály életének azon szakaszát meséli el, amikor élete főművét, a Casablancát forgatta. A film megnyerte az A-listás Montreáli Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, majd egy egyéves sikeres fesztiválkörutat követően a Netflix megvásárolta a vetítési jogokat a világ minden országára. Az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram ideje alatt egy videónaplót és egy esettanulmányt tervez készíteni, amelyben a már meglévő tapasztalatait bemutatja be.

A Nemzeti Filmarchívum digitalizálta és interneten elérhetővé tette a Magyar Filmhíradókat, amely közel ezer órányi filmanyag Magyarország múltjáról. Csuja László, Kollarik Tamás másik beszélgetőpartnere az ösztöndíj segítségével a Filmhíradók képi anyagából válogatva és a hangsáv újraalkotása segítségével egy hosszú lírai dokumentumfilmet szeretne készíteni, amely feldolgozza a Filmhíradók történetét 1918 és 1991 között. A cél, hogy a képek újravágásával és a hangok újraalkotásával egy új, „érzéki történelem” táruljon a nézők szeme elé.

A beszélgetés élőben követhető az MMA MMKI YouTube-csatornáján.

A rendezvény kapcsolódó munkatársai

← Vissza

Programfüzet:

A böngészője nem támogatja a PDF fájlok megnyitását
A megtekintéshez töltse le a dokumentumot: Fájl letöltése

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle