Művészettel nevelés generációkon át

Rendezvény időpontja:

2024. 01. 31. 13:30

Helyszín:

Megtekintés:

JELENTKEZÉS

Január 31-én Művészettel nevelés generációkon át címmel konferenciát szervez az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet és a Debreceni Egyetem Humán Tudományok Doktori Iskola Neveléstudományi Doktori Programja.

A Debreceni Egyetem Művészetpedagógiai Kutatócsoportja 2015-ben alakult. Kutatásaik fókuszában a zenei és zenével való nevelés témaköre áll, amelynek területén a kutatócsoport öt különböző vizsgálatot végzett. 2015-ben az első kutatás célja négy közép-európai ország 19 iskolájában folyó zenei nevelési gyakorlat elemzése és a tanulók (N = 805) zenei kultúrájának kialakulására ható tényezők vizsgálata volt, kiemelten fókuszálva a 8–15 éves tanulók énekléshez fűződő attitűdjére és az azt befolyásoló tényezőkre. A kutatócsoport 2018-ban általános iskolás gyermekek tanórákon kívüli művészeti tevékenységét és a művészeti rendezvényeken való részvétel lehetőségeit vizsgálta. A következő kutatás 2020-ban az online művészeti oktatás tapasztalatait és hatását vizsgálta az oktatás minden szintjén, Magyarországon, valamint a határon túli magyar oktatásban egyaránt. A kutatás a Covid–19 klasszikus zenei hangversenyekre gyakorolt hatásaira fókuszált. A következő vizsgálatot 2021 őszén indították, amelyben a szülők szerepét vizsgálták a gyermekek zenei nevelésében a valós és virtuális térben egyaránt.

A konferencián részt vevők többek között az általános iskolások zenei nevelésének helyzetéről és a zeneművészeti szakgimnáziumok helyzetét, valamint a középiskolai tanulók zenei elköteleződésének motivációit és a pályaválasztás meghatározó tényezőit vizsgáló, 2022-es kutatás eredményeiről kapnak képet.

← Vissza
Művészettel nevelés generációkon át

Programfüzet:

A böngészője nem támogatja a PDF fájlok megnyitását
A megtekintéshez töltse le a dokumentumot: Fájl letöltése

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle