Műhelytalálkozó Cziffra György munkásságáról

Rendezvény időpontja:

2021. 03. 22. 10:00

Helyszín:

Megtekintés:

A Cziffra György-emlékév keretében az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet a Cziffra Fesztivállal közös együttműködésében immár második alkalommal rendezi meg a Cziffra György munkásságát feldolgozó műhelytalálkozót, amelynek célja, hogy elindítsák a művész korszerű életrajzi kutatását és zongoraművészi fogadtatásának feltárását, valamint megrajzolják az emigráns magyar zenészek történetét. Az előadások Cziffra György sajtóját és pályatársait járják körbe. Az alapdokumentumok jelentős része elveszett vagy ismeretlen, ezért van hangsúlyozottan szükség az összehasonlító zenetörténeti, szociológiai és kritikai elemzésre. A párhuzamos életutak, a megjelent sajtószövegek diskurzusanalízise és a kritikailag ellenőrzött oral history révén tárulhat fel Cziffra valós pályaképe. Cél az is, hogy a tárgyszerű megközelítések révén letisztított Cziffra-kép tudományosan rögzüljön a hazai és nemzetközi szaksajtóban, s ne csak egy újabb legenda szülessen abból.


Az említett célok érdekében a műhelytalálkozón előtérbe kerülnek azok a jelentős zenész személyiségek, akik alakították Cziffra pályáját (pl. Ferenczy György), illetve akik modellként szolgáltak számára (pl. Nyíregyházi Ervin). Ugyanakkor arra is fényt derítenek az előadások, hogy miért maradt el Cziffra berobbanása a magyar zenei életbe akkor, amikor az számára karriert hozhatott volna (vö. Fischer Annie indulásával). Barátai sorsával összevetve hazai és külföldi karrierjét számos életrajzi jellegzetesség tárható fel (l. Rozsnyai Zoltán).
Az egykorú sajtómegjelenések, felvételek és a kései recepció összehasonlító elemzései révén megismerhetővé válik a művészt övező legendák eredete, torzítása, illetve védő szándéka. Így a lemezek beható elemzése beavat Cziffra játékmódjába és annak csak rá jellemző stílusába, zenéről vallott gondolataiba és azok kortárs szellemi összefüggéseibe. A sajtótörténeti kutatás pedig számot ad arról, hogy 1990 után is hosszú ideig miért esett róla olyan kevés szó.

Időpont: 2021. március 22. 10.00

A konferenciát élőben közvetítjük az ITT elérhető YouTube-csatornánkon.

A teljes program itt olvasható!

A rendezvény kapcsolódó munkatársa

← Vissza
Műhelytalálkozó Cziffra György munkásságáról

Programfüzet:

A böngészője nem támogatja a PDF fájlok megnyitását
A megtekintéshez töltse le a dokumentumot: Fájl letöltése

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle