„Mélyebb barázdát húzni…” Zene a keresztény egyházban - konferencia

Rendezvény időpontja:

2020. 10. 27. 10:00

Helyszín:

Pesti Vigadó

Megtekintés:

JELENTKEZÉS

A liturgia anyanyelve a zene – tartja a régi igazság és tanulja minden kántorjelölt. Az istentiszteletek, misék legfontosabb eleme a hittel és szívvel előadott, elénekelt zene, amelynek nemcsak a liturgia továbbvitelében van fontos szerepe, de utal az egyházi év adott pillanatára is.
Konferenciánkon arra keressük a választ, hogy milyen állapotban van ma a keresztény egyházak templomi és egyházi zenéje, él-e a szépség igénye a papság és a hívek körében. „Minden erőnket összeszedve igyekezzünk mélyebb barázdát húzni, mint amilyen a nap divatja!” – írta Liszt Ferenc a művész mindenhatóságáról szóló írásában.


Sokan hiszik, hogy változásoknak kell történnie az egyházi rendben ahhoz, hogy a ma emberét is megszólítsuk, azaz többen váljanak igaz, hithű emberekké. De vajon nem a múlt megtartásában, azaz a hagyományőrzésben van-e az az erő, amely odahívja az embereket az oltáriszentség elé? Bizonyos-e az, hogy a modern zenei szemlélet feltétlenül igénytelenséget is jelent egyúttal? Nehéz kérdések ezek, amelyekre valószínűleg nem a kimondott szavak, hanem általános társadalmi állapotunk és egyéni jóérzésünk adhatja meg a választ. Konferenciánk ezek előidézését szolgálja.

A konferencia időpontja: 2020. 10. 27. 10.00

A konferencia helyszíne: Pesti Vigadó, az MMA székháza (1051 Budapest, Vigadó tér. 2.)

A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött, csak a regisztrált látógatókat lesz lehetőségünk beengedni a konferenciára.

Kérjük részvételi szándékát itt jelezze: Online jelentkezés

A COVID-19 járvány további terjedésének fékezése érdekében a Pesti Vigadóba történő belépés és ott tartózkodás ideje alatt az arcot eltakaró maszk viselése mindenkire nézve kötelező. Az épületbe történő belépéskor mindenkinek érintésmentes hőmérővel ellenőrzik a testhőmérsékletét, és 37,5 ℃-os illetve ennél magasabb érték esetén a belépést nem engedélyezik.

A rendezvény kapcsolódó munkatársai

← Vissza

Programfüzet:

A böngészője nem támogatja a PDF fájlok megnyitását
A megtekintéshez töltse le a dokumentumot: Fájl letöltése

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle