Azért jött létre, hogy lendületet adjon!

Művészlét – Kortárs kézikönyv képzőművészeknek címmel 2019. június közepétől kapható az ország első, minden olyan témát gyakorlati módon feldolgozó kézikönyve, amely elsősorban a fiatal, pályájuk elején lévő képzőművészeknek szól. A könyvben a kortárs szcéna meghatározó szereplőivel készültek interjúk, illetve különböző sarkalatos témákban írt tanulmányok olvashatók. A szerzők között megtalálható Babanincs Írisz kisvállalati marketing tanácsadó, Balogh Máté András kulturális PR-szakember, Fritz Anikó vezetői és üzleti coach, Jankó Judit kulturális és művészeti újságíró, Juhász Dóra kommunikációs szakember, Legeza Dénes szerzői jogi szakértő, Löbl Krisztina pályázati tanácsadó, Molnár Annamária, a Molnár Ani Galéria alapítója és igazgatója, Olajos Anna kulturális-stratégiai tanácsadó, Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője, Szvet Tamás képzőművész, Tóth Judit finanszírozási és kontrolling szakértő, Tóth Pál Sándor art buyer és Vékony Délia művészettörténész. A kiadvány a második éve működő Budapest Art Mentor program során felmerült, a képzésben részt vevő művészek által felvetett kérdésekre igyekszik válaszokat adni, így biztosítva lendületet a feltörekvő és cselekvésre kész művészek számára.


A Bérczi Linda képzőművészeti menedzser által életre hívott, Együtt a Művészetért Egyesület 2017-óta szervezi a Budapest Art Mentor (BAM) programot. Az egyéves képzés során 12 képzőművész számára tartanak menedzsmenti és pályaorientációs szakmai órákat, személyre szabott mentorálások mellett. A BAM ideje alatt több olyan témáról is esett szó, amelyek a művészek számára kardinálisak és rendkívül hasznosak, és ezen ismeretek hiányában nagyon nehezen tudnak tájékozódni, elindulni saját pályájukon. A hallgatókkal való konzultációk során fogalmazódott meg, milyen nagy szükség van egy olyan gyakorlati tudást tartalmazó kiadványra, amely segíti a feltörekvő, fiatal művészek gondolkodását és a saját magukról kialakított kép tágítását.
A mentorprogram oktatói mind részt vettek a Művészlét létrehozásában, azzal, hogy különböző, rendkívül friss és olvasmányos formában írtak a saját szakterületeikről. Ennek értelmében olyan témák kerülnek elő a kiadványban mint a képzőművészeti intézményrendszer bemutatása, a műgyűjtés és vásárlás itthon és külföldön, nemzetközi és hazai díjak, rezidencia programok, hazai és nemzetközi médiaviszonyok, karrierépítés módozatai, brandépítés, portfólió létrehozása, prezentációkészítés, online kommunikáció, storytelling, hazai és nemzetközi pályázatok, vállalkozási ismeretek, árazás és szerzői jogok. A könyvet Bérczi Linda szerkesztette.
A kiadványban a szakmai cikkek mellett Szűcs Attila és Ezer Ákos festőművészekkel, Ember Sári szobrásszal, valamint iski Kocsis Tibor, Hegedűs Orsolya és Kovács Krisztina galeristákkal készült interjú.
A könyv Bérczi Linda szerkesztésében és az Együtt a Művészetért Egyesület gondozásban jelent meg, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének támogatásával.
Megtalálható az Írók boltjában, a Mai Manó Könyvesboltban, a Ludwig Múzeum shop-ban és rendelhető a www.budapestartmentor.hu oldalon.