Újra nyitott házzal várjuk az érdeklődőket szeptember 27-én egész nap a Kutatók Éjszakáján.

Részletes programunk itt olvasható:

10.00 – 16.00     Utazás a reformkorba: A Hild-villa épületének kalandos felderítése 
(óránként induló nyomozós játék alsó és felső tagozatos diákok részére)
A kilenc helyszínből álló nyomozós játék során a gyerekek egy menetlevél segítségével járják körbe a villa területét, hogy az összegyűjtött  információk segítségével eljussanak a végső megfejtésig. Az egyes feladványok mellett ismeretterjesztő információkat is olvashatnak a villa történetéről, arról a korszakról, amelyben felépült, illetve magáról Hild Józsefről.


10.00 – 11.00     Kemény Henrik megidézése Vitéz Lászlón keresztül – bábjáték
(alsó tagozatos diákok részére)
Bábjáték az MMA művészeti ösztöndíjprogram ösztöndíjasával, Fabók Mancsival.

10.00 – 13.00     Ének – mozdulatjáték – tánc… Lévai Péterrel
(alsó és felső tagozatos diákok részére)
Egyszerűen és könnyen megismerkedhetünk mozdulattípusokkal, térirányokkal, motívumokkal és a bűvös szóval: improvizáció.

10.00 – 13.00     Tudáskapszula – okostanóra Bólya Anna Máriával    
(felső tagozatos és középiskolás diákok részére)
A mélyfigyelem fejlesztésére épülő okostanóra célja a tananyag kulcsszavak köré épülő hatékony megjegyzése a néptánc, kortárs tánc, költészet, néptánc-show témakörben. Ebből kaphatsz egy kapszulányi ízelítőt a Kutatók Éjszakáján a Hild-villában.

14.00 – 16.00     Legyél Te is zeneszerző! Interaktív zenei foglalkozás Windhager Ákossal
(óránként induló foglalkozás alsó és felső tagozatos diákok részére)
Kívülről ismered az Aladdin, a Lego Story 2 vagy a Jégvarázs dallamait? Vajon mitől olyan népszerűek ezek a zenék? A foglalkozás végére kiderül, hogy könnyű-e vagy nehéz fülbemászó dallamot írni.

10.00 – 20.00     KIÁLLÍTÁS: Kemény Henrik bábszínháza
A vásári bábjátszás Kossuth-díjjal kitüntetett művészéről, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagjáról szóló tárlat egész nap megtekinthető.

16.00 – 16.45     Quodlibet - avagy - ahogy tetszik
Közös barangolás a zene világában, egy kis énekléssel– FEHÉR ANIKÓ
Hányféle muzsika létezik? Hogyan tudjuk csoportosítani a zenei alkotásokat? Honnan tudhatjuk, hogy jó egy zene vagy sem? Ezekre és hasonló kérdésekre igyekszik válaszolni előadásunk. Megnézzük, mire érdemes figyelni, ha napjaink hatalmas kínálatában boldogulni szeretnénk. Az eseményen szó lesz a magyar népdalról, annak különféle stílusairól, tájegységi különbözőségeiről, de az egyszólamú magyar népdal mellett megfigyeljük és kipróbáljuk a többszólamúságot, kóruséneklés formájában is.
Intézetünk főmunkatársa, Fehér Anikó karnagy, népzenekutató vezeti a programot. Vezetésével ismerkedünk a papírra leírt dallamokkal és bizonyosan kiderül, hogy ez az egész több és jobb mint gondolnánk, hiszen „Az ének szebbé teszi az életet, az éneklő másokét is.” (Kodály Zoltán) Vagy ahogyan Goethe mondja: „Ülj le, ahol énekelnek, daluk nincs a rossz embereknek.”

17:00 – 17.45     Hild-villa házvezetés egy építész szemével  – WESSELÉNYI GARAY ANDOR

18.00 – 18.45     A sellőktől a szirénekig – zenés mitológiai előadás – WINDHAGER ÁKOS
A víz ősidők óta a női princípiumok közé tartozik. A víz ugyanakkor a változó érzelmek szimbóluma is ugyanannyi ideje. Így azok a lények, akik a mesékben, mondákban és mitológiákban a vízből jönnek eleve a női archetípushoz tartoznak és egyben a kiszámíthatatlanság veszélyét is hordozzák. Igaz ez a magát a szerelemért feláldozó vízalatti világ királykisasszonyára, Arielre éppen úgy, mint a férfigyilkos sellőre, Loreleyra, de a bölcs Odüsszeuszt megkísértő szirénekre is. A sellőket és a sziréneket Erosz és Thanatosz, az érzéki szenvedély és a halál keskeny mezsgyéjén lehet elérni. A szerelmi halált a férfiak szerelme ugyan végzetté nemesíti, amelyen azonban sem a bájos Ruszalka, sem a gonosz Loreley nem tud változtatni. Érdemes-e tehát veszélyesen élni, halálosan szeretni, vízilényt ölelni? A romantika zenei csemegéiből (pl. Liszt, Dvorak és Mihalovich) válogatva felelet kaphatunk a kérdésre.

19.00 – 19.45     A csűr, mint mikrokozmosz – kortárs öko-regionalista építészet Erdélyben – WESSELÉNYI-GARAY ANDOR 
Az előadás a komplett audio-vizuális építészeti szeánsz keretében olyan kérdésre igyekszik választ találni, mint hogy mikor kezdődött a kortárs magyar erdélyi építészet? Miért lett valami, ami alig húsz éve még nem is létezett? És végül, létezik-e folytatása egy olyan építészetnek, amely esendő, tünékeny, és nem írható le „az én házam az én váram” örökkévalóságot sugalló szólásával?
A látványos és tanulságos előadás célja, hogy vetített képekkel illusztráljon egy történetet, amely esetleg közelebb juttathat a fenti kérdésekhez.

A csoportos regisztráció esetén keressék Sándor Emese rendezvényszervezőt a rendezveny@mma-mmki.hu e-mail címen vagy a 06-30/198-29-02-es telefonszámon.

EGYÉNI REGISZTRÁCIÓ: ITT