Könyvtári beszélgetések – A digitális művészet és könyvtár – Beszélgetés Bánki Zsolttal és Kalcsó Gyulával

 

Könyvtári beszélgetések címmel tavasztól új tematikus beszélgetéssorozatot indított az MMA MMKI, amelynek a Pesti Vigadóban található MMA MMKI Digitalizációs Központ és Szakkönyvtár ad otthont. A május 19-i diskurzus témája: a digitális művészet és a könyvtár, avagy mihez kezdjünk a digitálisan született művészeti alkotásokkal?

 


 

A Könyvtári beszélgetések második rendezvényének vendégei a Digitális Bölcsészeti Központ (DBK) munkatársai: Bánki Zsolt István igazgató és Kalcsó Gyula digitális bölcsész. A Digitális Bölcsészeti Központ egyik fontos feladata a médiaművészet gyűjteményi kezelésének kidolgozása, amely azok kialakítására, archiválására, szolgáltatására, valamint a jó gyakorlatok közzétételére irányul. A digitálisan született művészeti alkotások kezelése alkalmával számos kérdés merül fel, amelyek megoldása sürgető.

Az est során a házigazda Szepesi Judit, az MMA MMKI könyvtárosa olyan kérdésekre keres választ vendégeivel, mint hogy mihez kezdjen a közgyűjteményi szakember a hálózati vizualizációkkal, amelyek nem kötődnek fizikai helyhez, alapvetően a virtuális térben léteznek, és bárki hozzáférhet az interneten? Hogyan lehet egy ilyen művet nyilvántartásba venni? Milyen új kihívásokat jelent a médiaművészeti adatok mentése, archiválása, megőrzése? Milyen szerzői jogi vonzataival találkozhatunk?

A beszélgetés célja, hogy a könyvtár és a digitálisan született és csak hálózaton létező művészeti alkotások kapcsolatát bemutassa és a felmerülő problémákat megvitassa.

 

A május 19-én, 17 órakor kezdődő est ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

A rendezvény kapcsolódó munkatársai

← Vissza

Programfüzet:

A böngészője nem támogatja a PDF fájlok megnyitását
A megtekintéshez töltse le a dokumentumot: Fájl letöltése

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle