A 21. századi kultúra már nagyrészt számítógépen születik és az interneten terjed. Digitális értékeink megőrzése és kutathatóvá tétele ugyanúgy közös feladata azok előállítóinak, terjesztőinek, a tudományos és a
memóriaintézményeknek, mint ahogy ez a hagyományos hírforrások, könyvek és egyéb dokumentumok, valamint a művészeti alkotások esetében zajlott és zajlik évszázadok óta. Az informatika gyors változása és a világhálón közzétett kulturális tartalom növekedésének, változásának és eltűnésének elképesztő tempója miatt ez a feladat egyáltalán nem könnyű és nincsenek évszázadaink a megoldására. A 25 éves magyar webnek már számtalan értékes része veszett el, az első hazai hírportáltól kezdve az Internet Expo magyar pavilonján át a legnépszerűbb magyar közösségi oldalig.


Az előadás bemutatja, hogy milyen lehetőségek vannak intézményi és magánemberi szinten a digitális kultúra hosszú távú megőrzésére, ismertet néhány sikeres külföldi példát, valamint beszámol az Országos Széchényi Könyvtárban indult webarchiváló projekt eddigi eredményeiről. A Magyarországon még újdonságnak számító téma alkotóknak és kutatóknak, oktatóknak és hallgatóknak, múzeumi, levéltári és könyvtári szakembereknek egyaránt érdekes lehet.

Időpont: 2019. május 22. 16.00

Helyszín: Pesti Vigadó, Könyvtár

A rendezényen való részvétel regisztrációhoz kötött, részvételi szándékát itt jelezheti: Online jelentkezés