Könyvbemutató - Fundamenta profunda könyvsorozat

Rendezvény időpontja:

2018. 12. 06. 16:30

Helyszín:

Hild-villa, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének székháza (1121 Budapest, Budakeszi út 38.)

Megtekintés:

JELENTKEZÉS

Divertimento concertante - Tanulmányok Bartók Béláról és Járdányi Pálról
Szerkesztette: Fehér Anikó és Windhager Ákos

Bartók Béla születésének 135. és Járdányi Pál halálának 50. évfordulójára emlékezve a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete 2016 őszén tartotta Bartók és Járdányi a társművészetek tükrében című tudományos konferenciáját. A kötet a két zeneszerző, zenetudós életművének összehasonlítására vállalkozó előadásokat szerkesztett formában közli. A címűl választott Divertimento concertante az elméleti irányt jelzi: a concertante az értelmezések szabad versengésére utal, a divertimento pedig azt érzékelteti, hogy a tanulmányok a zenekultúra határain túlra is kitekintenek: bemutatják a magyar művelődés más területén is ható bartóki modellt.


A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete 2016-ban indította útjára Fundamenta profunda című sorozatát, amelynek hetedik kötete zenetörténeti, eszmetörténeti és népzene-elméleti tanulmányai arról tanúskodnak, hogy a kortárs művészetelmélet szempontrendszere a korábbi kutatási eredmények felülvizsgálatára is ösztönöz.

Fehér Anikó: „Kis Kidéből nékem el kell menni…” Járdányi Pál, a népzenekutató

Járdányi Pál a XX. századi magyar népzenekutatás egyik meghatározó alakja. Kodály tanítványaként megalkotta a népzene rendszerezésének azt a módszerét, amely ma is alapja a magyar népdalok összkiadásának. Bár rövid alkotói pálya adatott neki, Járdányi Pál szakíróként, zeneszerzőként és zenepedagógusként jelentős életművet hagyott hátra.
A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete 2016-ban indította útjára a Fundamenta profunda című sorozatot. A kilencedik kötet teljes képet ad Járdányi Pál népzenével kapcsolatos tevékenységéről: bemutatja munkásságának, népzenegyűjtéseinek fontosabb állomásait és a Járdányi-rend kialakulásának folyamatát, majd Járdányi eddig nem publikált népdalgyűjtéseit adja közre.

A Szerkesztők és a Szerző beszélgető partnerei Kucsera Tamás Gergely és Kocsis Miklós sorozatszerkesztők.

Időpont: 2018. december 6. 16.30

Helyszín: Hild-villa, az MMA MMKI székháza

A rendevényen való részvétel regisztrációhoz kötött, részvételi szándékát, kérjük ide kattintva jelezze: Online jelentkezés

← Vissza
Könyvbemutató - Fundamenta profunda könyvsorozat

Programfüzet:

A böngészője nem támogatja a PDF fájlok megnyitását
A megtekintéshez töltse le a dokumentumot: Fájl letöltése

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle