Könyvbemutató: Csupó Gábor – A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig

Rendezvény időpontja:

2022. 09. 27. 15:30

Megtekintés:

Csupó Gábor 70. születésnapja alkalmából szeptember 27-én mutatja be az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet Csupó Gábor – A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig című kötetét a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME). A kiadvány a FilmHungary Magyarok Hollywoodban című sorozat részeként jelenik meg.


Csupó Gábor a kortárs magyar és amerikai film egyik legnagyobb alakja, akinek kalandokkal és kihívásokkal teli, filmtörténeti jelentőségű életútját könyv még nem dolgozta fel. Élete páratlan lehetőséget enged, hogy bepillantsunk a kommunista Magyarország rejtett zugaiba, egy fiatal művész útkeresésébe. Az álmodozó, de egyben cselekvésre és térre is vágyó ifjú már a Pannónia Stúdió fázisrajzolójaként saját filmstúdióról ábrándozott. A maga ura akart lenni, de erre az 1970-es évek Magyarországán nem volt lehetőség, így szerencsét próbálva Nyugatra, majd a tengerentúlra szökött. Az Egyesült Államokban A Simpson családdal (The Simpsons) robbant be, amely világhírnevet hozott számára. Nevéhez fűződnek az 1990-es és a 2000-es évek legnagyobb Nickelodeon-sikerei, a Fecsegő tipegők (Rugrats), A Thornberry család (The Wild Thornberrys), a Rocket Power és a Jaj, a szörnyek! (Aaahh!!! Real Monsters) című sorozatok. Csupó azon kevés animációs alkotók egyike, aki kilépett a műfajból, és élő szereplős filmet is rendezett Hollywoodban. A Disney felkérésére készített a Híd Terabithia földjére (Bridge to Therabithia) filmrendezőként is meghozta számára a nemzetközi sikert és elismerést. Karrierje során huszonháromszor jelölték a legrangosabb televíziós elismerésre, az Emmy-díjra, ebből ötször diadalmaskodott is. Erre nemhogy magyar, de amerikai alkotó is alig volt képes. A Fecsegő tipegők az Egyesült Államok egyik legismertebb franchise-a, amely 2001-ben csillagot is kapott a Hollywood Boulevard Walk of Fame-jén. Csupó Gábor eredményei William Fox, Zukor Adolf, Rózsa Miklós vagy Andy Vajna életműveihez mérhetőek. Alkotásain generációk nőttek fel, A Simpson családdal (The Simpsons) és a Fecsegő tipegőkkel (Rugrats) popkulturális ikonokat teremtett, befolyásos stúdiótulajdonossá vált, de az Amerikában töltött évtizedek alatt is megmaradt magyar érzelmű és gondolkodású európai filmalkotónak.

 

A könyvbemutatót 15:00–15:30 között ünnepi esemény előzi meg, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora címzetes egyetemi tanári címet adományoz Csupó Gábornak. Kérjük, amennyiben a címátadó ünnepségen is részt kíván venni, külön jelezze.

 

A könyvbemutató résztvevői:

Csupó Gábor ötszörös Emmy-díjas magyaramerikai animációs filmalkotó

Rófusz Ferenc Oscar- és Kossuth-díjas magyar rajzfilmrendező

Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező

Csáji László Koppány igazgató, MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet

Kollarik Tamás Bánffy Miklós-díjas és Magyar Filmdíjas alkotó és Takó Sándor Magyar Mozgókép Díjas alkotó, a kötet szerzői

Ferencz Mihály, a kötet tervezőgrafikusa

 

 

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A rendezvény kapcsolódó munkatársai

← Vissza

Programfüzet:

A böngészője nem támogatja a PDF fájlok megnyitását
A megtekintéshez töltse le a dokumentumot: Fájl letöltése

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle