Hild-séta a belvárosban

Rendezvény időpontja:

2022. 11. 20. 11:00

Helyszín:

Hild térről (Mérleg u. és Október 6. u. sarka)

Megtekintés:

November 20-án ingyenes sétasorozatot indít Hild József építészeti öröksége nyomán az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI). A három alkalomból álló program során a résztvevők felfedezik Hild József polgári és középületeit, képet kapva egyúttal e politikailag, gazdaságilag és művészetileg is fellendülő időszak történéseiről és hangulatáról.

Hildet a hazai klasszicista építészet egyik legnagyobb alakjaként tartjuk számon, aki a reformkori Pest arculatának kialakításában meghatározó szerepet játszott, de közismertek Svábhegyi épületei is.

A három séta Hild József polgári építészeti alkotásainak remekeit veszi sorra, bejárva az egykor német nyelven elnevezett utcákat, megismerve az építtető családokat, felfedezve az 1840 körül emelt klasszicista stílusú házakat. A pesti belváros az épületein keresztül egy pontos korlenyomata annak az időszaknak, amikor az erősödő polgárság öntudatára ébredt. Mint a közízlés egyik formálója, Hild is része volt annak a folyamatnak, amely az 1867-es kiegyezést hozta történelmükbe. Miről árulkodik egy kilincs, egy lépcsőház, egy ablakkeret? Hogyan éltek azok, akik ilyeneket készíttettek? Milyen ember volt Hild, aki képes volt mindezt létrehozni? Miért látjuk még ma is ezeket a házakat lenyűgözőnek és elegánsnak? Többek közt ezekre a kérdésekre ad választ november 20-án 11–13 óra között az első séta alkalmával Kiss Eszter, a Katona József Színház színművésze, a program szakmai felelőse irodalmi művekkel és művészettörténeti információkkal hívja és várja időutazásra a résztvevőket.

A séta útvonala: 1. állomás: József Attila u. 16.: Derra-ház – Október 6. u. 3.: Almássy-palota – Október 6. u. 7.: Marczibányi-palota – Mérleg u. 11.: Szapáryné Csáky Julianna háza – Mérleg u. 9.: Klopfinger-ház. 2. állomás: Nádor u. 5.: Tigris-fogadó. 3. állomás: József nádor tér 1. szám: Gross-ház, 12. szám (a tér másik oldalán): Kehrer Ferenc háza, 11. szám: Sacelláry Demeter háza, 10. szám: Cziráky-ház, 8. szám: Almássy-ház. 4. állomás: Vörösmarty tér 7–8.: „Vágó-négyszög”, Dorottya u. 3. vagy a Harmincad u. sarkán lévő Lyka Anasztáz háza, Deák Ferenc u. 1.: Szálloda az Angol Királynőhöz. 5. állomás: Vigadó tér, Diana-fürdő, A Lloyd-palota – Casino, Akadémia u. 3.: Tänzer-ház.

Második alkalommal, november 27-én a Svábhegyen tekinti át a séta a Hild-értékeket. A hegyvidéki program a mester villaépítészetének szép példáit veszi sorra, és a szintén itt élt Jókai Mór írásaiból szemezgetve idézi meg a Svábhegy egykori hangulatát. Hild építészetének ma is élő, eleven példája a Budakeszi úton található Hild-villa, amelyet családja részére tervezett és építtetett 1844-ben. December 4-én, a harmadik séta során a résztvevők az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetnek 2016 óta helyet adó épület minden zegét-zugát végigjárhatják.

A sétákon való részvétel INGYENES, de regisztrációhoz között! A november 20-i vezetett séta az V. kerületből, a Hild térről (Mérleg u. és Október 6. u. sarka) 11 órakor indul.

A rendezvény kapcsolódó munkatársa

← Vissza
Hild-séta a belvárosban

Programfüzet:

A böngészője nem támogatja a PDF fájlok megnyitását
A megtekintéshez töltse le a dokumentumot: Fájl letöltése

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle