„Szégyen a szó ha nem vigasz,
Szégyen a vers, ha nem igaz.”

(Szilágyi Domokos)

Tárgyi környezetre is vetíthető a Szilágyi Domokos által megfogalmazott szentencia? Hol köszönhet vissza mindez az építészetben? Lehet-e műhely az iroda? A kolozsvári MossFern munkáinak bemutatásával Macalik Arnold építész ehhez hasonló kérdések mentén igyekszik a résztvevőkkel együtt szemlélődni.


Macalik Arnold székelyföldi és kolozsvári kettős otthon-tudattal indult útnak. 1997-ben Bukarestben szerzett építész oklevelet. Kolozsvárra visszaköltözve szintén mester- és mentor hiányában a praxis, a mindennapi tűzoltás, a társak, a természet és a zene lettek a tanítói. Másfél évtized után, kiválva az FKM építészműhelyből Kiss Zoltán építésszel karöltve alapított új irodát. Többnyelvű munkaközösségük, gyermekeik, vízióik révén gazdagon tápláló gyökerekkel ágyazódtak a szülőföldbe. Munkásságukban különös lázban tartja őket a tárgy és a feladat poézise, a tér, a fény és a faktúrák eleven volta, a viselkedés angyali mivolta. Macalik Arnold szavaival élve: „Az építészet terén még túl keveset kalandoztunk ahhoz, hogy ne lenne elhamarkodott erről bármit is összegezni. Útkeresők vagyunk és a jelek szerint az utak is keresnek bennünket.”

Időpont: 2019. április 18. 18.30

Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)

Az előadáson való részvétel regisztrációhoz kötött, részvételi szándékát kérjük ide kattintva jelezze: Online jelentkezés