Haza a kövekben I. – Krcho János– 2019. november 28. 18.30 FUGA

Rendezvény időpontja:

2019. 11. 28. 18:30

Helyszín:

FUGA Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.)

Megtekintés:

Krcho János: Építészetről építészettörténetről és az emlékek megörzéséről

Krcho János Kassán született, értelmiségi családban. Gondolkodását meghatározta a családi otthon, a polgári lakás, az utolsó „menedékek” egyike az ötvenes-hatvanas évek panelrengetegbe fulladó Kassáján.
Mestere, Ján Šprlák a kevés szlovák építész egyike volt, akinek sikerült elkerülni a panel típusházak tervezésének kényszerét. Krcho mellette találkozott először műemléki feladattal, amely ritka alkalom volt, mivel Szlovákiában a módszeres műemlékvédelmi kutatások és helyreállítások a magyarországihoz képest több mint húsz évvel később, csak a nyolcvanas években – és akkor is elég nehezen – indultak meg. A tervezővállalat, a Stavoprojekt éppen akkor kapta feladatul egy gyetvai népi műemléki épület teljes felmérését, és Ján Šprlák vezetésével – statikus létére – Krcho készítette a műemléki felmérési dokumentációt. Rájött, hogy Kassa jellegzetes városi hangulata, amelyet több neves kassai festő – Jakoby Gyula, Kővári Szilárd – is megörökített, a szocialista építkezések miatt eltűnőben van, és úgy gondolta, tennie kell valamit, személyes feladata van ezen a téren.


Az 1990-es évek Szlovákiában jelentős templomépítési és -helyreállítási hullámot hozott, Krcho a Szlovák Műemlékvédelmi Intézet kassai központjának műemléki felügyelőjeként dolgozott (1998-ig), majd számos felvidéki templom, zsinagóga, kastély, kúria műemléki kutatását és helyreállítását végezte el. Tevékenységének középpontjában a pusztuló műemlékek felkutatása, feltárása és helyreállítása, valamint szülővárosa, Kassa építészeti örökségének megóvása állt és áll ma is, ezen kívül építészetelmélettel és építészeti kritikával is foglalkozik. Tervezői és kutatói tevékenysége mellett évtizedek óta részt vesz az építészetoktatásban.
Krcho János építészként, munkája közben egyszerre régész, történész – egyszerre elméleti és gyakorlati szakember, aki minden tudását és tapasztalatát a ma Szlovákiához tartozó szülőföldje magyar öröksége védelmében használja és hasznosítja.

Az est házigazdája: Wesselényi-Garay Andor építész, az MMA MMKI tudományos főmunkatársa.
Az előadás nyilvános, részvételi szándékát kérjük itt regisztrálja: Online jelentkezés

A rendezvény kapcsolódó munkatársa

← Vissza
Haza a kövekben I. – Krcho János– 2019. november 28. 18.30 FUGA

Programfüzet:

A böngészője nem támogatja a PDF fájlok megnyitását
A megtekintéshez töltse le a dokumentumot: Fájl letöltése

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle