"Hagyomány és haladás"- Produceri esték

Rendezvény időpontja:

2021. 09. 30. 18:00

Helyszín:

Megtekintés:

 

A Produceri esték – Hagyomány és haladás című online sorozat első vendégei szeptember 30-án Sándor Pál és Taba Miklós lesznek.

Ősszel folytatódik a „Hagyomány és haladás” című filmszakmai beszélgetéssorozat az MMA MMKI szervezésében. Az őszi sorozatnak a nyáron megjelent Magyar producerek I. interjúkötet ad aktualitást. Az estek során Kollarik Tamás Bánffy Miklós-díjas és Magyar Filmdíjas szakember, filmalkotó, egyetemi oktató a magyar film igazgatásához, szervezéséhez kapcsolható nemzetközi hírű szakemberekkel beszélget, s olyan legendákat kérdez a Hild-villában, mint Mikulás Ferenc, Hábermann Jenő, Sándor Pál, vagy Taba Miklós. Az őszi tematika kapcsolódik a kutatóintézet gondozásában és Kollarik Tamás szerkesztésében a Fundamenta profunda sorozatban megjelent, a ma már egyetemi oktatásba beépült, „Mozgókép és paragrafusok” és „Animációs körkép” kötetkehez és illeszkedik a Documenta Artis sorozatban publikált a Magyar animációs alkotók I. és Magyar forgatókönyvírók I. könyvekhez.

Az első rész vendége Sándor Pál rendező, producer a hazai és a nemzetközi filmszakma elismert alkotóművésze, aki 2003-tól 2011. februárig a nagymúltú Hunnia Filmstúdió élén állt. Évekig tanított a Színház és Filmművészeti Főiskolán, majd több mint tíz évig a Novofilm, magyar-német filmprodukciós vállalat ügyvezető igazgatója és tulajdonosa volt. 2000-ben létrehozta saját filmes cégét, a Film Street Kft-t. A Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas, Kiváló és Érdemes Művész 24 nemzetközi rangos szakmai elismerése közül a legjelentősebbek a Berlini Ezüst Medve, a Cannes-i Fipresci díj, a Chicago-i Ezüst Hugo és a Karlovy Vary-i Kritikusok Díja és a Príma Primissima Díj. Sándor Pál olyan filmeket rendezett, mint a Régi idők focija, a Szerencsés Dániel, vagy a Vándorszínészek, producerként pedig nevéhez kötődik többek közt a Soul Exodus és a Zárójelentés is.

Kollarik Tamás másik vendége Taba Miklós a Miniszterelnöki Kabinetiroda Nemzeti Filmiroda főosztályvezetője, aki 1996 – 1998 között a Magyar Filmunió nemzetközi referense, az EURIMAGES-képviselő helyettese, 2000-2003 között az Új Budapest Filmstúdióban dolgozott. 2004-ben kinevezték az újonnan alakult Nemzeti Filmiroda igazgatójának. Ebben a minőségében a strasbourgi székhelyű Európai Audiovizuális Obszervatórium (EAO), illetve az EFARN magyar képviselője is. 2013 óta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Szerzői Jogi Szekértő Testületének a tagja, 2017-től pedig a magyar Art Bizottság elnöke, majd tagja.

Az est során a szakemberek arra keresnek válaszokat, hogy a koprodukcióknak milyen esélyei és lehetőségei vannak? Hogyan alakul a mecenatúra és a kultúra kapcsolata? Mi a producer feladata?

 

A beszélgetést élőben közvetítjük a Hild-villából Facebook-on és Youtube csatornánkon.

A rendezvény kapcsolódó munkatársai

← Vissza

Programfüzet:

A böngészője nem támogatja a PDF fájlok megnyitását
A megtekintéshez töltse le a dokumentumot: Fájl letöltése

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle