Hagyomány és haladás - A magyar filmfesztiválok múltja, jelene és jövője I.

Rendezvény időpontja:

2022. 05. 26. 18:00

Helyszín:

Megtekintés:

 

Május 26-án folytatódnak a Hagyomány és haladás – Beszélgetések a magyar filmszakma kiemelkedő szereplőivel című filmes tematikájú online estek az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) szervezésében. Az aktuális adás vendégei Kollarik Tamás, Mikulás Ferenc, Demeter Éva és Zágoni Bálint lesznek.

 


Illeszkedve a filmigazgatás és a magyar filmfesztiválok témakörökben folytatott kutatásokhoz, publikált, illetve kiadás előtt lévő kötetekhez, a korábbi eseményekhez hasonlóan most is széles körben elismert szakemberek vendégeskednek a Hild-villában. Az idei év tavaszi szemeszterében A Hagyomány és haladás – Beszélgetések a magyar filmszakma kiemelkedő szereplőivel című filmes tematikájú online estekből hármat szervez az MMA MMKI. Első alkalommal, március 31-én a magyar filmigazgatás került fókuszba, most pedig A magyar filmfesztiválok múltját, jelenét és jövőjét tekinti át az est moderátora Takó Sándor MMA ösztöndíjas vendégeivel, Kollarik Tamással, Mikulás Ferenccel, Demeter Évával és Zágoni Bálinttal.

 

Mikulás Ferenc a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatója, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója, a Magyar Producerek Szövetsége elnökségének tagja lesz. A szakember 1971-től a Kecskeméti Rajzfilmstúdiót vezeti, több film és filmsorozat producere. Nevéhez olyan alkotások kötődnek, mint például a 100 epizódból álló Magyar népmesék, a Mondák a magyar történelemből vagy a Vízipók Csodapók sorozat. Több egészestés külföldi filmben co-producer. 1993-tól a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója, 1997–2000 között az ASIFA (Nemzetközi Animációs Filmművész Szövetség) igazgatótanácsának tagja.  Mikulás Ferencet 1996-ban a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki, 2004-ben elnyerte az Olasz Filmművész Szövetség díját a magyar és nemzetközi animációs kultúra érdekében végzett több mint 3 évtizedes tevékenységéért. 2008-ban Balázs Béla-díjban részesült, 2011-ben kiemelkedő alkotói tevékenységéért átvette a Magyar Köztársaság Érdemérme kitüntetést.

 

Demeter Éva, aki a Szegedi Egyetem Bölcsészettudományi Karán, Amerikanisztika-Kommunikáció szakon végzett, már az egyetem utolsó évei alatt bekapcsolódott a nemzetközi tudományos és képzőművészeti filmfesztiválok szervezésébe. Először fesztivál titkári feladatokat látott el, majd előzsűri és nemzetközi kapcsolatok koordinátora volt az eseménynek. Az Art Mozi Egyesület vidéki alelnökeként rendszeresen vesz részt hazai fórumokon, a művészmozikat érintő összejöveteleken, valamint külföldön is rendszeresen zsűrizik A kategóriás filmfesztiválokon és vesz részt mozis továbbképzéseken, szemináriumokon. 2020 óta a szolnoki Alexandre Trauner ART/Film Fesztivál igazgatója.

 

Zágoni Bálint olyan alkotásokat rendezett, mint a 2007-es Benedek doktor csodakútja, a 2011-ben megjelent Janovics Jenő, a magyar Pathé, vagy a tavalyi Az elveszett kolozsvári Bánk bán. 2009-től a Filmtett Egyesület ügyvezetője és a Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle fesztiváligazgatója.

 

Kollarik Tamás mint a Moholy- Nagy Művészeti Egyetem oktatója, a Magyar Média Mecenatúra program volt vezetője, az ART Bizottság elnöke, az NFI Televíziós Döntőbizottságának tagja vesz részt a beszélgetésen.

A május 26-i esemény 18 órától élőben követhető az intézmény Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján.

A rendezvény kapcsolódó munkatársai

← Vissza

Programfüzet:

A böngészője nem támogatja a PDF fájlok megnyitását
A megtekintéshez töltse le a dokumentumot: Fájl letöltése

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle