Filmszakmai beszélgetés Csupó Gáborral

Rendezvény időpontja:

2022. 10. 12. 18:00

Helyszín:

Megtekintés:

Október 12-én folytatódnak a filmszakmai beszélgetések a Hild-villában az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) szervezésében. Az aktuális adás vendégei Csupó Gábor, Kollarik Tamás és Takó Sándor lesznek.


Csupó Gábor a kortárs magyar és amerikai film egyik legnagyobb alakja, életrajzi kötetét 70. születésnapja alkalmából szeptember 27-én mutatta be az MMA MMKI és a FilmHungary. Filmstúdiójában, a Klasky-Csupóban az 1990-es, 2000-es évek olyan sikeres amerikai rajzfilmsorozatai készültek, mint A Simpson család, a Fecsegő tipegők, a Jaj a szörnyek, a Thornberry család vagy a Duckman. Több mozis kasszasiker, két hollywoodi csillag és számos további rekord is fűződik a nevéhez. Olyan stúdióknak gyártotta a sikerprodukcióit, mint a Nickelodeon, a Walt Disney, a Fox Television és a Paramount Pictures. Karrierje során huszonháromszor jelölték a legrangosabb televíziós elismerésre, az Emmy-díjra, ebből ötször el is nyerte azt.  Alkotásain generációk nőttek fel, A Simpson családdal és a Fecsegő tipegőkkel popkulturális ikonokat teremtett. Az Amerikában töltött évtizedek alatt is megmaradt azonban magyar érzelmű és gondolkodású európai filmalkotónak.

A Csupó Gábor – A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig című életrajzi kötet – amelynek szerzői a Bánffy Miklós-díjas és a Magyar Filmdíjas Kollarik Tamás és a Magyar Mozgókép Díjas Takó Sándor – több mint három év kutató- és alkotómunka eredménye. A hosszú éveken át folyó kutatómunka mellett számos személyes interjú készült Csupó Gáborral és a könyvben megszólalókkal: a magyarok közül megszólalt Csupó Attila, Jánosi Béla, Kálomista Gábor, Kerek Béla, Lakits László, Mándoki László, Mikulás Ferenc, Rófusz Ferenc, Szűcs László, Varga Tamara, Varsányi Ferenc és Wahorn András; Amerikából pedig George Acogny, Arlene Klasky, Tracy Kramer, Terry Thoren és Hal Waite. Csupó Gábor gyermekei közül nyilatkozott Brandon, Ruby és Kelcy Csupo is. A szerzők a történet elbeszélése során nagymértékben támaszkodnak arra az egyedülálló és a nyilvánosság előtt még nem publikált fotó-, film- és képzőművészeti forrásanyagra, amely Csupó Gábor és az interjúalanyok magángyűjteményéből való.

A 2022. október 12-i filmszakmai beszélgetésen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, ezért kérjük, hogy részvételi szándékát 2022. október 11-én 12 óráig jelezze.

Az esemény 18 órától élőben is követhető az intézmény Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján.

A rendezvény kapcsolódó munkatársai

← Vissza

Programfüzet:

A böngészője nem támogatja a PDF fájlok megnyitását
A megtekintéshez töltse le a dokumentumot: Fájl letöltése

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle