A kiválasztott - A magyar balett Nizsinszkij-hagyománya - online műhelytalálkozó

Rendezvény időpontja:

2020. 11. 26. 10:00

Helyszín:

Online

Megtekintés:

A magyar balett-történeti műhelytalálkozók azt a célt szolgálják, hogy a népszerű zenés műfaj művelői és kutatói között szakmai párbeszéd induljon el.
Az Auróra 1–4. projektek, illetve a 2019-ben megrendezett Az idő küszöbén című műhelytalálkozó alapvetően történeti mélyfúrásokat végeztek. A 2020-ben megrendezésre kerülő A kiválasztott – A magyar balett Nizsinszkij-hagyománya című műhelytalálkozó Vaclav Nizsinszkij táncos-koreográfus géniusz művészeti örökségének prizmáján át a kortárs magyar táncművészeti élet megoldásra váró művészeti, oktatási és intézményi kérdéseit teszi fel.

Mit jelent a táncban a tehetség és a géniusz? Hogyan ápolhatjuk a tehetségek kibontakozását a táncművészetben ma Magyarországon? Mit jelent ma táncosnőnek lenni? Nizsinszkij felesége, Pulszky Romola révén erős szálakkal kötődik Magyarországhoz, e kötelékek művészeti hatásai is a műhelytalálkozó témáját képezik.
A műhelytalálkozó három elméleti kérdés köré épül:
– Mennyiben igazolható a magyar balett Nizsinszkij-öröksége?
– Kik voltak Nizsinszkij korának meghatározó hazai koreográfusai és táncosnői?
– Mennyiben termékenyítette meg a néptánc a balettet és a kortárs táncszínházi stílust?
A kutatók ez alkalommal is eszme-, tánc- és zenetörténeti szempontból, valamint a színházi gyakorlat felől közelítenek tárgyukhoz.

A rendezvény kapcsolódó munkatársai

← Vissza

Programfüzet:

A böngészője nem támogatja a PDF fájlok megnyitását
A megtekintéshez töltse le a dokumentumot: Fájl letöltése

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle