2020-ban is folytatódik az Esték a Hild-villában előadás-sorozatunk

Rendezvény időpontja:

2020. 02. 13. 18:00

Helyszín:

Hild-villa, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének székháza (1121 Budapest, Budakeszi út 38.)

Megtekintés:

"Egy élet a tánc, melyben lélek a dal" (Arany János)
A tánc, mint közösségi tudás, társadalmi gyakorlat és kulturális örökség

Felföldi László előadása abból a felfogásból indul ki, amely a tánckultúrát egységes egésznek fogja föl, magában foglalja a színpadi táncművészetet (balettet, kortárstáncot), az úgynevezett „használati” táncokat (társastáncok, hagyományos táncformák), s minden olyan táncos megnyilvánulást, amelyek a társadalmi gyakorlatban előfordulnak (pl. ünnepi rítusok táncos elemei).  Az előadó felhívja a figyelmet azokra a formai és funkcionális vonásokra, amelyek egyrészt e mozgásos kifejezési formák egységben való szemléletét erősítik, másrészt azokat, amelyek a megkülönböztetésüket teszik szükségessé.


Az ilyen módon meghatározott táncjelenségeket / tánc műfajokat az előadó, mint a közösségi tudás, a társadalmi gyakorlat és a kulturális örökség szerves részeit igyekszik bemutatni.
A tánc, mint közösségi tudás, a tánc tudatos (tudat alatti és tudattalan) elemeit, mint kulturális rendszert jelenti, s a táncolni tudást, a táncos viselkedési normák ismeretét és a táncról való tudást reprezentálja. A tánc, mint társadalmi gyakorlat magát a táncolást, a táncos tudásnak közösség táncalkalmain való fizikai megjelenítését, s a táncos viselkedési  normák gyakorlását foglalja magába. A tánc, mint kulturális örökség, a táncot, mint megőrzésre méltó (vagy feledésre ítélt) kulturális elemek összességét jelenti, amely a tánckultúrának a közösségi emlékezet részeként való fönnmaradását, értékként való fönntartását segíti. E három megközelítési mód együttes alkalmazása teszi lehetővé, hogy a táncot a maga komplexitásában a helyi és nemzeti kultúra részeként, s az emberi mozgásos kreativitás folyamatosan jelenlévő megnyilvánulásaként értelmezzük.
Az előadás a magyar néptánckutatás eredményeire támaszkodik, s az illusztrációk főként a Kárpát-medence magyarságának és más népeinek-nemzetiségeinek tánchagyományából valók.

Időpont: 2020. február 13. 18.00

Helyszín: Hild-villa, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet székháza

 A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött, kérjük részvételi szándékát itt jelezze: Online jelentkezés

A rendezvény kapcsolódó munkatársa

← Vissza
2020-ban is folytatódik az Esték a Hild-villában előadás-sorozatunk

Programfüzet:

A böngészője nem támogatja a PDF fájlok megnyitását
A megtekintéshez töltse le a dokumentumot: Fájl letöltése

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle