Rekordszámú művész jelentkezett idén az MMA Művészeti Ösztöndíjprogramjára

2021. március. 31.

Március 22-én lezárult a jelentkezés a Magyar Művészeti Akadémia hároméves művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatára, amelyet immár negyedik alkalommal hirdettek meg, és amely töretlen sikernek örvend a művészek körében, hiszen a kilenc művészeti szekció között mindenki megtalálhatja a saját területét. Az ösztöndíjprogram egyedülálló az egész országban, ugyanis a magas színvonalú művészi és művészetelméleti tevékenységek anyagi feltételeinek megteremtése, a támogatás nyújtása mellett szakmai partneri szerepet is biztosít az arra érdemes ösztöndíjat nyert művészek, művészetelméleti szakemberek pályakezdéséhez, pályájuk kiteljesedéséhez, kiemelkedő alkotások, előadások, kutatások és tanulmányok létrehozásához. Az idei évben közel 1600 pályázat érkezett be, amelyek elbírálása megkezdődött. A bírálati folyamat során minden pályázatot két bíráló értékel, amennyiben nem születik egyöntetű döntés egy adott pályázat esetében, harmadik bíráló bevonására kerül sor. A bírálók által támogatott pályázatokból a döntőbizottság választja ki az idei évfolyam 100 nyertesét, akik három évre szóló, havi bruttó 200 000 forint összegű művészeti ösztöndíjra lesznek jogosultak 2021 szeptemberétől.


Az ösztöndíjprogram célja − programszerű, három évre szóló − alkotó és előadóművészeti, valamint művészetelméleti tevékenységek támogatása, magas színvonalú művészi és művészetelméleti tevékenységek anyagi feltételeinek megteremtése az alábbi pályázati kategóriákban: építőművészet, film- és fotóművészet, iparművészet és tervezőművészet, irodalom, képzőművészet, művészetelmélet, népművészet, színházművészet, zeneművészet. Rendszeres kritérium, hogy minden olyan magyarországi adóazonosító jellel rendelkező természetes személy pályázhat, aki a támogatási időszak kezdetéig már betöltötte 18. életévét, de a pályázati kiírás időpontjában még nem töltötte be 50. életévét. Fontos, hogy a pályázat benyújtásának nem feltétele művészeti, művészetelméleti végzettség, szakképzettség.
A program nem csupán az ösztöndíj folyósítására szorítkozik, de a támogatási időszakban az alkotás folyamatát segítő szakmai mentorálásra, valamint utógondozásra, publikációra, bemutatkozásra is lehetőséget biztosít. Az ösztöndíjasok továbbá rendszeresen szakmai találkozón vesznek részt, amelyen beszámolhatnak az addig elért sikereikről és eredményeikről, valamint megvitathatják egymással az adott művészeti terület kérdéseit.
A pályázati támogatási időszak kezdete 2021. szeptember 1., a támogatási időszak vége 2024. augusztus 31. Az ösztöndíjjal és a nyertesekkel kapcsolatban minden fontos információ megtalálható az alábbi honlapon: osztondij.mma-mmki.hu.

, , ,

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle