Pápaság Aranyérmét vehette át Vörös Győző

2022. február. 09.

A Pápaság Aranyérmét és a hozzá kapcsolódó pápai oklevelet vehette át Vörös Győző ókorkutató, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagja, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóközpont kutatója a jordániai Machaerus-hegyen végzett ásatásokért február 1-jén Rómában. A vatikáni ünnepségen Erdő Péter is részt vett, a tudós bíboros kijelentette: Vörös Győző eredményei a magyar tudomány teljesítményét bizonyítják.


A tizenegy vatikáni pápai akadémia 25. nyilvános ülésén Ferenc pápa az általa küldött levélben köszöntötte a résztvevőket és gratulált annak a három tudósnak, aki munkájával előmozdította a keresztény régészet tanulmányozását. (A Pápaság Ezüstérmét két tudós megosztva kapta: Domenico Benoci, a Keresztény Régészet Pápai Intézete munkatársa a San Callistóban végzett munkájáért, és Gabriele Castiglia, szintén a Keresztény Régészet Pápai Intézete munkatársa a dél-toszkán ásatásaiért részesült elismerésben.)
A római Palazzo della Cancelleriában tartott idei ülést Giovanni Battista de Rossi archeológus születése 200. évfordulójának szentelték. A 19. századi régész a korai keresztény katakombák újrafelfedezésével vált ismertté.
Ferenc pápa levelét Gianfranco Ravasi bíboros, a Kulturális Pápai Tanács és a Pápai Akadémiák közötti Koordinációs Tanács elnöke olvasta fel – írja a Vatican News hírportál.
Ebben a pápa kijelentette: "örömmel ismeri el a Pápaság Aranyérmével a Vörös Győző professzor által irányított Machaerus régészeti ásatások munkáját". A Holt-tengerre néző jordániai Machaerus (Makérusz) királyi palota feltárását, kutatásait, ezek eredményeit Vörös Győző három monumentális kötetben gyűjtötte és foglalta össze. Legutóbb pedig – az MMA Kiadó gondozásában – magyar nyelven is megjelent a kutatásokat és feltárásokat összefoglaló munka.

A pápai elismerést második magyarként kapta meg: elsőként László Fülöp festőművész nyerte el a Pápaság Aranyérmét 1900-ban XIII. Leó pápától.

 

Forrás: MMA

Fotók forrása: Magyar Kurír

, , ,

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle