Noli me tangere - könyvbemutató május 18-án

2021. május. 18.

Online mutatja be május 18-án a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan Jean-Luc Nancy: Noli me tangere című könyvét az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI).  
„Ne érints engem” című műben az író az újszövetségi János evangéliumában megtalálható tiltómondat valamennyi lehetséges értelmezését kibontja az olvasó előtt.  A beszélgetés során Boros János és Farkas Attila filozófusok, az MMA MMKI tudományos munkatársai Orbán Jolánnal, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanárával azt a kérdést járják körbe, hogy hogyan értelmezhető a feltámadt Jézus Krisztus és Mária Magdolna találkozása húsvétvasárnap hajnalban a sírnál, illetve a különböző művészeti ágak – különösen a festészet – miként mutatják be a két szereplő közötti érintést és távolodást. Néhány alkotáson Isten Fia kertészként, a sírok közt járva, a növények gondozójaként jelenik meg.


Jean – Luc Nancy könyvének fontos része, hogy elemzi is a képzőművészeti alkotásokat, az ifjú nő szerepkörét, a kezek egymáshoz való viszonyát, kiemelve Giotto di Bondone és Rembrandt képét, de a zenéből is és az irodalmi megjelenésekből is hoz példát. A Noli me tangere a zenetörténetben egy 19. századi francia zeneszerzőnél, Jules Émile Frédéric Massenet -nál is megjelenik. A művész 1873-ban írta meg drámai oratóriumát, a Marie-Magdeleine-t, amelynek fontos mozzanata, hogy Jézus megszólítja Mária Magdolnát, az asszony pedig ennek hatására ismeri fel, hogy nem a kertészt látja, hanem a Megváltót.
A francia filozófus tágan értelmezi a Noli me tangere-t. Egyfelől: „Ne illess engem, mert nem mentem fel az én Atyámhoz, hanem menj az én atyámfiaihoz és mondd nékik: Felmegyek az én Atyámhoz és a Ti Atyátokhoz, és  az én Istenemhez és a ti Istenetekhez.” (Jn 20:17) Vagyis Mária Magdolna azért nem érinthette meg a feltámadt Üdvözítőt, mert ő már nem ennek a világnak az anyagából volt. Csak hittel volt látható, Nancy szavaival „[a] hit úgy tud látni és hallani, hogy nem érint.” Másfelől a „Ne érints meg” arra utal, hogy a feltámadás mindenkinek szól, nem az egyedi kapcsolatnak, amit egy érintés, kézfogás hordoz. Az örömhírt vinni kell, minél előbb.
A kötet hat fejezetből áll: Indulófélben, a hit, a feltámadás, a vallás ismeretelmélete és metafizikája parabolikus vázlata. A második rész a „Noli me tangere” nyelvi és ábrázolástechnikai megértés kérdését veti föl. A harmadik fejezetben a tévedés mindig fenyegető paradigmája kap helyt a kertész személyében. Amíg meg nem szólal az Üdvözítő, Mária Magdolna a kertésznek nézi. Az érintés a kéz műve, A kezek fejezete érzékelő képességünk hermeneutikája a bibliai szöveg és festészeti alkotások függvényében. A Magdalai Mária fejezet képzőművészeti és irodalmi értelmezéseket említ, míg a Ne érints engem a minden emberi találkozásban eredendően hordozott elválás fájdalmát és megválthatóságát, megváltását tematizálja.

A beszélgetést premierje 2021. május 18. 18.00-tól ITT ÉRHETŐ EL!
Az MMA Kiadó gondozásában megjelent Jean-Luc Nancy: Noli meg tangere című kötet elérhető az Írók Boltjában.

,

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle