Művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázat 2022-2025

2022. február. 07.

Ezévben ötödik alkalommal hirdeti meg művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát a Magyar Művészeti Akadémia. A pályázat töretlen sikernek örvend a művészek körében, hiszen a kilenc művészeti szekció - építőművészet, film- és fotóművészet, iparművészet és tervezőművészet, irodalom, képzőművészet, művészetelmélet, népművészet, színházművészet, zeneművészet - között mindenki megtalálhatja a saját területét. Ez az alkotói szabadságra irányuló törekvés az egész országban egyedülállóan biztosítja a magas színvonalú művészi és művészetelméleti tevékenységek anyagi feltételeinek megteremtését. Emellett szakmai partneri szerepet is biztosít az arra érdemes ösztöndíjat nyert művészek, művészetelméleti szakemberek pályakezdéséhez, pályájuk kiteljesedéséhez, kiemelkedő alkotások, előadások, kutatások és tanulmányok létrehozásához. A tavalyi évben éppen ezért közel tizenötszörös volt a túljelentkezés. A nyertesek (100 fő) három évre szóló, havi bruttó 200 000 forint összegű művészeti ösztöndíjra lesznek jogosultak. Jelentkezni 2022. február 7-től lehet majd, a pályázatok leadásának határideje pedig 2022. március 21.

A pályázaton részt vehet minden olyan magyarországi adóazonosító jellel rendelkező természetes személy, aki a támogatási időszak kezdetéig (2022. szeptember 1.) már betöltötte 18. életévét, de még nem töltötte be 50. életévét. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a pályázat benyújtásának nem feltétele művészeti, művészetelméleti végzettség, szakképzettség. A pályázatot az osztondij.mma-mmki.hu honlapon a leírtaknak megfelelően lehet benyújtani, ezt megelőzően minden regisztrációval nem rendelkező pályázónak regisztrálnia kell magát. A felhívásra egy jelentkező egy pályázatot nyújthat be, pályázni egyénileg és csoportosan is lehetséges. (A csoportos pályázat menete a korábbi évekhez képest változott, részletei megtalálhatók a pályázati felhívásban, illetve a Gyakran Ismételt Kérdések – GYIK dokumentumában.)

A támogatási időszakban az alkotás folyamatát segítő szakmai mentorálásra, valamint utógondozásra, publikációra, bemutatkozásra is lehetőséget biztosítunk. Az ösztöndíjasok továbbá rendszeresen szakmai találkozón vesznek részt, amelyen beszámolhatnak az addig elért sikereikről és eredményeikről, valamint megvitathatják egymással az adott művészeti terület kérdéseit.
A pályázati támogatási időszak kezdete 2022. szeptember 1., a támogatási időszak vége 2025. augusztus 31. Az ösztöndíjjal kapcsolatban minden fontos információ megtalálható az alábbi honlapon: https://osztondij.mma-mmki.hu/osztondij-palyazatok/a-magyar-muveszeti-akademia-palyazati-felhivasa-a-2022-2025-evekre-szolo-muveszeti-osztondij-elnyeresere

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle