Multikulturalitás a XXI. században című nemzetközi tudományos konferencia az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet munkatársainak részvételével

2016. május. 06.

Szent István Egyetem, Gödöllő
2016. 05. 06.

Ezzel a címmel - hagyományteremtő szándékkal - második alkalommal került megrendezésre a Szent István Egyetem Kommunikációtudományi Tanszékének kezdeményezésére a nemzetközi tudományos konferencia. A tanácskozásnak több lényeges célja volt. Egyik szándék, hogy a jelölt fogalomkör minél teljesebb értelmezési alternatíváját nyerjen a különböző tudományterületek megközelítéseinek bevonásával. A másik, hogy az eseményt életre hívó intézményben folyó kutatások bemutatásán túl más helyszíneken vizsgált projekteket is megismertessen.

Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének négy munkatársa vállalt aktívan részt a konferencián. Dr. Farkas Attila filozófus „A társadalmi kommunikáció elmélete" című szekció vezetője volt, előadásának címe: „A gazdaságfilozófia sorsa." Dr. F. Orosz Sára művészetteoretikus szintén szekciót vezetett „A magyar kultúra külföldi recepciója" címmel, amelyen „Művész lét és recepció – A külföldi és a honi befogadás problémája" címmel tartott előadást. Ez utóbbi ülés kereteiben Dr. Windhager Ákos összehasonlító irodalomtörténész „A kultúrák párbeszédkísérletei Enyedi Ildikó francia filmjében" címmel, a rendezőnő Simon Mágus című filmjének kapcsán osztotta meg gondolatait az érdeklődőkkel. A konferencia rendezői a doktori iskolák hallgatóit, illetve doktorjelöltek kiemelkedő kutatásainak ismertetését is szívesen fogadták. Így került sor Fehér Euridiké (SZIE Doktori Iskola) előadásának kiválasztására, aki „A szociális média szerepe egy színház nemzetközi kommunikációjában" címmel számolt be tapasztalatairól.

A tudományos diskurzus nem ért véget a konferencia elteltével. Az itt elhangzott előadások alapján készült tanulmányokból online kiadvány készül, amelyet a szerkesztők széles körben igyekeznek elérhetővé tenni.

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle